USR vrea alegeri primare pentru desemnarea unui candidat unic al opoziției în Capitală, după modelul alegerilor din Budapesta

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
30/11/2019, 17:33
USR vrea alegeri primare pentru desemnarea unui candidat unic al opoziției în Capitală, după modelul alegerilor din Budapesta
Președintele USR, Dan Barna, cere alegeri primare înainte de cele locale *foto: hepta.ro

Președintele USR, Dan Barna, a anunțat că formațiunea sa politică vrea să organizeze alegeri primare pentru localele de anul viitor. Acest proces se va asemăna foarte mult cu cel din capitala Ungariei, Budapesta, acolo unde opoziția s-a unit și, cu un candidat comun, au reușit să înfrângă primarul care se afla în funcția și care a candidat din partea FIDESZ.

USR vrea alegeri primare pentru desemnarea candidatului unic al opoziției pentru primăria Bucureștiului

„Am discutat foarte mult despre alegerile primare, despre acel tur întâi al societății civile, care poate fi realizat și prin care ne putem asigura că vom avea candidatul cu cele mai bune șanse. Am avut invitat un coleg de la Budapesta, un coleg de democrație europeană, care ne-a prezentat cum au funcționat aceste alegeri primare în Budapesta și cum a fost posibil să se obțină o victorie în fața Fidesz și a candidatului Fidesz”, a susținut sâmbătă președintele USR, Dan Barna, după ședința Comitetului politic al partidului.

Dan Barna a explicat apoi cum va avea loc acest proces de alegeri primare: „Este un proces și o să detaliez cum se-ntâmplă aceste alegeri primare. E un proces prin care cetățenii Bucureștiului vor fi invitați să-și exprime opțiunea pentru candidatul care ar vrea să fie primarul Bucureștiului. Exact așa s-a întâmplat și în Budapesta și în felul acesta, a fost ales candidatul Opoziției unite, au fost cinci sau șase partide care au propus candidați, budapestanii și bucureștenii vor avea ocazia, în corturi așezate în diverse părți ale orașului, ca timp de câteva zile, o săptămână, să-și exprime această opțiune, și-n măsura în care va fi un număr relevant de voturi, va fi o foarte validă și puternică legitimare a unui candidat comun”

„În felul acesta, toate partidele care vor să participe la cursa pentru nominalizarea primarului Bucureștiului vor avea coazia să-și prezinte candidatul, va fi foarte legitim și firesc ca acela dintre candidați care are cea mai mare susținere a bucureștenilor, să fie asumat de către celelalte partide și să ieșim din această logică a negocierilor, din care fiecare spune , negocieri foarte dificile”, a explicat Dan Barna.

Dan Barna susține că l-a invitat înapoi în USR pe Nicușor Dan

Dan Barna a susținut că l-a invitat înapoi în partid pe Nicușor Dan „pentru că în felul acesta, eu consider că USR și întregul mesaj de a construi un mesaj credibil ar fi mai puternic”, însă acesta nu a dat curs invitației, motivând că „deocamdată este în logica de candidat independent”. Cu toate acestea, el are în continuare șanse să fie susținut de USR: „Este unul dintre candidații pe care noi îi considerăm viabili și cu șanse să poată fi candidatul unic al Opoziției, în ceea ce înseamnă lupta pentru București și pentru câștigarea Bucureștiului de la Gabriela Firea”, a completat Barna despre Nicușor Dan.

Sâmbătă, a avut loc o ședință a Comitetului Politic al USR, în cadrul căreia s-a dezbătut regulamentul privind candidaturile interne pentru alegeri locale pentru non-membri si candidați independenți.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×