USR cere eliminarea cardurilor de sănătate. Acestea ar putea fi un vector de transmitere a coronavirusului

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
12/03/2020, 15:34
USR cere eliminarea cardurilor de sănătate. Acestea ar putea fi un vector de transmitere a coronavirusului
USR cere eliminarea cardurilor de sănătate

USR vine cu cereri de ultimă oră, în lupta cu coronavirusul. Partidul condus de Dan Barna solicită eliminarea cardurilor de sănătate, care ar, în viziunea partidului respetiv, un vector de transmitere a temutului virus.

USR cere eliminarea cardurilor de sănătate

Pe lângă această solicitare, USR solicită Ministerului Sănătății și CNAS să ia măsuri de urgență pentru a reduce aglomerația din unitățile medicale, în condițiile declarării pandemiei de coronavirus.

Reprezentanții USR cer modificarea normelor de aplicare a Contractului cadru, astfel încât pacienții cronici să nu mai fie nevoiți să meargă la unitățile medicale pentru documente care să revalideze starea lor de sănătate.

USR crede că oamenii aflați în carantină ar trebui păziți de poliția locală sau chiar de jandarmi

„Pacienții cronici, categorie vulnerabilă, nu mai trebuie să fie expuși prin folosirea mijloacelor de transport. Conform prevederilor actuale, pacienții cu patologie cronică trebuie să meargă la medicul de familie pentru un bilet de trimitere pentru un consult de specialitate, în urma căruia să îi fie recertificat diagnosticul și reconfirmată indicația pentru o anumită terapie.

Uniunea Salvați România cere Casei Naționale de Asigurări de Sănătate să modifice normele de aplicare a Contractului cadru astfel încât pacienții cronici să nu mai fie nevoiți să se deplaseze la unitățile medicale pentru documente care să revalideze starea lor de sănătate.

Se impune, așadar, eliminarea protocoalelor terapeutice care constituie baza de prescriere și monitorizare a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, astfel încât medicul de familie să poată efectua prescripția medicală necesară pacienților cronici”, spun reprezentanții USR într-un comunicat de presă transmis joi.

USR mai cere găsirea unor soluții de susținere financiară a unităților sanitare, în condițiile în care este necesară limitarea activităților medicale curente, programabile, astfel încât infrastructura medicală să fie disponibilă pentru acoperirea națională cu servicii medicale în contextul pandemiei cu Covid-19, dar și resurse și planuri astfel încât triajul epidemiologic să se realizeze în afara Unităților de Primiri Urgențe.

USR mai spune că sunt necesare și ghiduri și protocoale clare pentru supravegherea în condiții de izolare la domiciliu a cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus care nu prezintă simptomatologie severă și nu necesită spitalizare.

Mai mult, USR consideră că iar în cazul creșterii numărului persoanelor aflate în carantină, supravegherea respectării măsurilor trebuie delegată și Poliției locale sau naționale ori chiar angajaților din instituțiile de ordine publică.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×