Nici nu au revenit bine în băncile școlii după sărbători, că elevii din întreaga țară sunt cu gândul la următoarea vacanță. Iar vestea bună e că îi așteaptă noi zile libere, mai devreme decât s-ar fi așteptat, chiar la sfârșitul lunii ianuarie.
Ziua Unirii Principatelor Române le aduce elevilor o minivacanță
Mai concret, conform Codului Muncii, ziua de de 24 ianuarie este sărbătoare legală și, întrucât „pică” tocmai într-o vineri, guvernanții le-au pregătit celor mici o surpriză de proporții. Îi așteaptă un weekend prelungit, de care se vor bucura cu siguranță, mai ales că vremea nu se anunță deloc potrivnică.
De trei zile libere vor avea parte și bugetarii, pentru care minivacanța de săptămâna viitoare a apărut cum nu se putea mai bine. Obosiți după aceste săptămâni de muncă, oamenii au ocazia să-și reîncarce bateriile în compania tuturor celor dragi.
Ce se întâmplă cu salariații care aleg să lucreze în zilele libere
Mulți salariați aleg, totuși, să lucreze în zilele de sărbătoare, motiv pentru care angajatorii sunt obligați ca într-o astfel de situație să le acorde compensații, în conformitate cu legea în vigoare. În Codul Muncii se stipulează foarte clar că angajații trebuie să primească o compensare cu timp liber în următoarele 30 de zile, sau un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază. Cine încalcă aceste prevederi este bun de plată, întrucât sancțiunile variază de la 5.000 și 10.000 de lei.
O altă zi liberă pentru elevii și bugetarii români ar putea fi cea de 1 Martie, întrucât Guvernul ia în calcul această variantă începând cu anul 2020. Un motiv în plus este faptul că Mărţişorul, simbolul primăverii, a fost acceptat pentru a fi inclus în lista reprezentantivă UNESCO a patrimoniului imaterial al umanităţii.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
De asemenea, Guvernul a inclus în Codul două zile libere legale pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, în afara celor creștine. Prin acest demers, liberalii și-au propus să vină în întâmpinarea celor care aparțin altor culte religioase și își doresc să celebreze momentele importante.
Calendarul zilelor libere din 2020
- 1 ianuarie, miercuri – Anul Nou
- 2 ianuarie, joi – a doua zi după Anul Nou
- 3 ianuarie, vineri – a treia zi după Anul Nou
- 24 ianuarie, vineri – Ziua Unirii Principatelor Romane
- 17 aprilie, vineri – Vinerea Mare
- 19 aprilie, duminică – Paștele Ortodox
- 20 aprilie, luni – a doua zi a Paștelui Ortodox
- 1 mai, vineri – Ziua Muncii
- 1 iunie, luni – Ziua Copilului
- 7 iunie, duminică – Rusaliile
- 8 iunie, luni – a doua zi de Rusalii
- 15 august, sâmbătă – Adormirea Maicii Domnului
- 30 noiembrie, luni – Sfântul Andrei
- 1 decembrie, marți – Ziua Națională a României
- 25 decembrie, vineri – Crăciunul
- 26 decembrie, sâmbătă – a doua zi de Crăciun