Urgență de sănătate publică în Sidney. Un nor de fum toxic a învăluit cel mai mare oraș al Australiei

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
16/12/2019, 20:15
Urgență de sănătate publică în Sidney. Un nor de fum toxic a învăluit cel mai mare oraș al Australiei
Un nor de fum toxic a învăluit orașul Sydney. Sursa foto: Getty Images

Urgență de sănătate în Sidney, după ce un nor de fum toxic a învăluit, pur și simplu, de săptămâni întregi cel mai mare oraș din Australia. Situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare, avertizează organizaţiile profesionale ale medicilor, potrivit AFP, citată de Agerpres. De vină sunt incendiile care au devastat cea mai mare parte a țării încă din luna septembrie, susțin specialiștii.

Un nor de fum toxic a acopoerit orașul Sidney. Reacția autorităților

Zeci de organizaţii profesionale ale medicilor, printre care și Royal Australasian College of Physicians, ce reuneşte nu mai puțin de 25.000 de medici şi stagiari, au publicat luni o declaraţie comună prin care își manifestă îngrijorarea față de întreaga situație. De asemenea, aceștia solicită guvernului australian să ia măsuri urgente contra formei grave de poluare căreia orașul i-a căzut victimă.

Poluarea aerului din statul New South Wales este o urgenţă de sănătate publică. Fumul generat de incendiile din ultimele luni a provocat o poluare a aerului de până la de 11 ori mai mare decât un nivel considerat periculos , în unele părţi din Sydney şi din New South Wales„, se arată într-un comunicat al Alianței pentru climă şi sănătate.

Multe persoane au ajuns la urgență cu probleme respiratorii

De altfel, serviciile de sănătate din Sydney au înregistrat o creştere de până la 48% a numărului de persoane care au ajuns la urgenţă pentru probleme respiratorii în ultima săptămână, comparativ cu media ultimilor cinci ani. Această cifră a ajuns la pragul îngrijorător de 80% pe 10 decembrie.

Atunci, calitatea aerului s-a deteriorat considerabil în orașul australian, iar a doua zi, circa 20.000 de persoane au umplut străzile pentru a cere guvernului să acţioneze împotriva schimbărilor climatice. Totodată, Alianţa a solicitat autorităţilor să ia măsuri urgente pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, precizând că schimbările climatice agravează aceste incendii „cu efecte devastatoare pentru sănătatea umană„.

Autoritățile au sfătuit oamenii să rămână în locuințe, iar mulți dintre cei care au ieșit din casă au purtat măști de față. În plus, elevii din școli nu au voie să iasă din clădire în timpul pauzelor. Șase oameni au murit și peste 700 de case au fost distruse în incendiile din vegetație care devastează zone extinse din Australia încă din luna septembrie.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×