Uniunea Europeană suspendă regulile privind disciplina bugetară! Guvernele, liber la cheltuieli

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
21/03/2020, 12:31
Uniunea Europeană suspendă regulile privind disciplina bugetară! Guvernele, liber la cheltuieli GALERIE FOTO
Decizie fără precedent a Uniunii Europene. Sursa foto - hepta.ro

Uniunea Europeană suspendă regulile privind disciplina bugetară! Se întâmplă totul din cauza pandemiei care a cuprins întreaga lume. Astfel, chiar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat măsura, una care va permite statelor membre să cheltuiască oricât va fi necesar.

Uniunea Europeană suspendă regulile privind disciplina bugetară!

Banii vor fi folosiți pentru a lupta împotriva consecinţelor economice ale pandemiei de coronavirus. „Am promis că vom face totul pentru a sprijini companiile europene în perioada crizei. Am făcut acest lucru.

Ieri am pus în practică cele mai flexibile reguli privind ajutoarele de stat pentru a ajuta companiile. Astăzi am declanşat o clauză pentru a relaxa regulile bugetare.

Guvernele, liber la cheltuieli

Aceasta înseamnă că guvernele naţionale vor putea să injecteze în economie atât cât va fi nevoie”, a declarat Ursula von der Leyen într-un mesaj video publicat pe o rețea de socializare.

Trebuie specificat însă că în acest moment, miniștrii de Finanțe din cele 27 de state membre UE trebuie să valideze suspendarea cu prilejul unei videoconferinţe care va fi organizată săptămâna următoare.

Concret, această clauză permite o derogare temporară de la Pactul de stabilitate şi creştere, care stabileşte regulile bugetare pentru statele care au adoptat moneda unică.

Printre obligaţiile pe care statele membre nu vor mai trebui să le respecte se numără şi prevederea care cere ca deficitul public să rămână sub pragul de 3% din Produsul Intern Brut (PIB).

De altfel, Bruxelles-ul a promis încă de săptămâna trecută o „flexibilitate maximă” în aplicarea prevederilor Pactului de stabilitate.

Se întâmpla lucrul acesta în ideea de a da practic o gură de oxigen Italiei, ţară cu o situaţie financiară slăbită. Cu toate acestea, măsura a fost considerată insuficientă în faţa consecinţelor economice dezastruoase ale pandemiei de coronavirus

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×