Ungaria ia măsuri radicale în contextul epidemiei de coronavirus! A fost decretată stare de urgență

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
11/03/2020, 18:03
Ungaria ia măsuri radicale în contextul epidemiei de coronavirus! A fost decretată stare de urgență
Ungaria decretează stare de urgență din cauza coronavirusului. Sursa foto: pixabay.com

Pentru a preveni răspândirea coronavirusului pe teritoriul țării, autoritățile din Ungaria s-au văzut nevoite să decreteze stare de urgență, interzicând astfel accesul persoanelor venite din Italia, China, Coreea de Sud şi Iran. Excepție fac cetățenii maghiari, cărora li se permite accesul pe teritoriului statului, cu condiția să rămână timp de două săptămâni în izolare la domiciliu.

Ungaria a decretat stare de urgență. Decizia le creează probleme românilor care se întorc din Italia

Anunțată în cadrul unei conferințe de presă susținute de Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului Viktor Orban, măsura închiderii granițelor pentru călătorii veniți din zonele puternic afectate de COVID-19 se va aplica în cel mai scurt timp cu putință.

De asemenea, se vor reintroduce controalele la frontierele Schengen cu Austria şi Slovenia, în timp ce cursele aeriene și toate celelalte mijloace de transport venite din țările mai sus amintite vor fi suspendate începând de miercuri la miezul nopții.

În aceste condiții, mulți dintre cetățenii români plecați din Italia, unde a fost instituită carantină totală, nu vor mai putea să treacă prin Ungaria pentru a reveni în țară.

Prin urmare, s-au văzut nevoiți să se reorienteze, așa că au mers în Grecia, încercând astfel să ajungă în România pe la Giurgiu și, implicit, să scape de perioada de carantină la care îi obligă autoritățile.

Senatorul Vlad Alexandrescu i-a solicitat președintelui Klaus Iohannis să declare stare de urgență

Măsurile anunțate de Ungaria par să îl fi inspirat și pe unul dintre senatorii Uniunii Salvați România, partid politic aflat sub conducerea lui Dan Barna. Este vorba despre Vlad Alexandrescu, care îi solicită președintelui Klaus Iohannis să decreteze stare de urgență în România, având în vedere numărul tot mai mare al cazurilor de infectare cu coronavirus, 37 la ora redactării acestei știri.

Trebuie spus, însă, că o astfel de decizie ar avea ca efect politic imediat interzicerea dizolvării Parlamentului, făcând imposibilă organizarea alegerilor anticipate. Având în vedere că acestea fac parte din strategia adoptată de PNL, este greu de crezut că măsura va intra în vigoare.

Acum problema este mai serioasă. E discuția despre ședintele care au loc în momentul de față la Parlament atât în comisii cât şi în plen şi cred că trebuie să dăm dovadă de responsabilitate, în momentul de faţă nu există o bază legislativă suficientă pentru a restrânge activitatea unor instituții însă cred că această bază legislativă ar trebui să vină neapărat.

O măsură ar fi ca preşedintele României să declare starea de urgenţă, a afirmat senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×