Măsuri drastice pentru românii care nu respectă măsurile de izolare la domiciliu! 19 persoane venite din Italia s-au ales cu dosar penal după ce au mințit în declarații

Bogdan Solomon  
înStiri de ultima ora
10/03/2020, 18:29
Măsuri drastice pentru românii care nu respectă măsurile de izolare la domiciliu! 19 persoane venite din Italia s-au ales cu dosar penal după ce au mințit în declarații
Dosare penale pentru persoanele care au declarat fals că nu s-au întors din Italia. Sursa foto: Captură Pro TV

Bilanțul cazurilor de infectare cu coronavirus pe teritoriul României a ajuns deja la 25, iar situația tinde să capete proporții îngrijorătoare pe zi ce trece, în condițiile în care 107 persoane au fost plasate în carantină instituționalizată, urmând a se stabili dacă acestea sunt la rândul lor purtătoare ale maladiei, iar alte 11.505 se află în izolare la domiciliu, sub monitorizare medicală permanentă.

19 români întorși din Italia s-au ales cu dosar penal, după ce au mințit în declarații

Eforturile autorităților de a stopa răspândirea agentului patogen pe teritoriul țării sunt îngreunate și de cetățenii care ignoră măsurile impuse, deși sunt conștienți că astfel pun în pericol atât membrii familiilor, cât și toate celelalte persoane cu care intră în contact.

Potrivit șefului Poliției Române, au fost întocmite 19 dosare penale privind săvârșirea infracțiunilor de zădărnicire a combaterii bolilor, pe numele unor persoane care nu au respectat izolarea la domiciliu.

Concret, au fost depistați cetățeni români care au declarat fals că nu au venit din zone de carantină sau nu au ajuns la domiciliul la care își luaseră angajamentul că se vor autizola, cele mai multe cazuri de acest gen fiind înregistrate în județele Alba și Prahova.

Potrivit chestorului Liviu Vasilescu, peste 40.000 de persoane care au venit din Italia au tranzitat punctele de trecere a frontierei în ultimele săptămâni, iar 2.500 de cetăţeni chinezi au ajuns în România atât din China, cât și din zonele administrative ale acestei țări.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Interne a anunţat măsuri pentru evitarea aglomerărilor la ghişeele unor direcţii precum cele de înmatriculări auto şi de eliberare a paşapoartelor. Oficialii recomandă autorităţilor locale să dispună măsurile necesare evitării aglomeraţiilor la ghişeele serviciilor de eliberare a documentelor de identitate, cu scopul de a preveni răspândirea coronavirusului pe teritoriul țării.

Trei bărbați și o femeie din Alba au primit amenzi drastice pentru nerespectarea izolării la domiciliu

În cursul zilei de luni, 9 martie, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Alba au amendat patru persoane, după ce au constatat că acestea nu au respectat perioada de izolare la domiciliu impuse de autorități. Este vorba despre trei bărbați și o femeie întoarse de curând din regiunile italiene afectate de coronavirus.

DSP Alba, prin inspectorii sanitari, a aplicat, luni, 4 sancţiuni cu amendă contravenţională în cuantum de 20.000 lei fiecare, la 4 persoane aflate în izolare la domiciliu, care au venit din Italia şi nu au respectat această măsură până la terminarea perioadei de izolare de 14 zile.

Este vorba despre un bărbat dintr-o comună şi de o femeie şi doi bărbaţi din altă comună, rude între ele. Sancţiunile au fost aplicate în baza HG nr. 857/2011 pentru nerespectarea de către persoane fizice, suspecţi şi convalescenţi de boli transmisibile, contacţi şi purtători sănătoşi de germeni patogeni, a măsurilor stabilite în scopul prevenirii şi combaterii bolilor transmisibile”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanții DSP Alba.

 

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×