Un spital privat din București a anunțat pe una dintre paginile sale de socializare că recoltează la cerere teste pentru coronavirus, pe bază de programare.
UPDATE: Chestionat pe marginea acestui subiect, Nelu Tătaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Sănătății, a precizat că instituția va aproba demersul clinicii private Sanador de a efectua la cerere, contra cost, teste pentru COVID-19. Aceasta este, însă, obligată să raporteze rezultatele obținute.
„Noi am discutat cu aceste clinici private. Testarea coronavirus se face într-un caz de pandemie și în stare de urgențe organizat și raportat.
Am luat legătură cu clinicile private, urmând că o comisie să le poată evalua și să poată testa contracost, dar în condițiile testării organizate”, a declarat Tătaru pentru B1 TV.
Sanador face teste pentru COVID-19 contracost
Sanador, unul dintre cele mai mari spitale private, a anunțat în urmă cu puțin timp pe pagina sa de Facebook că recoltează probe pentru coronavirus, în contextul în care spitalele de stat nu au suficiente teste în momentul de față și duc lipsă de mai multe materiale sanitare.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Reprezentanții spitalului privat au transmis că recoltările pentru SARS-CoV-2 prin RT PCR se fac printr-un exudat nazo-faringian, de luni până vineri, în intervalul orar 07:00 – 19:00. Recoltările se vor face începând de vineri, 20 martie, în locația Laboratorul de Analize Medicale din Calea Plevnei, nr. 172.
De asemenea, rezultatele sunt gata în 24 de ore, iar românii nu mai trebuie să se deplaseze la spital pentru răspuns, ci acesta va fi afișat pe site-ul www.sanador.ro și poate fi aflat cu ajutorul codului de probă.
Ce părere au oamenii despre testarea pentru coronavirus în mediul privat
Totodată, cetățenii trebuie să știe că acest cost este achitat din propriul buzunar și se ridică la valoarea de 350 de lei. Majoritatea oamenilor au fost revoltați de această soluție, însă au fost și persoane care au părut interesate de variantă.
„1250 de reacții (în creștere) la această postare. Decât să vă bateți capul și să vă fierbeți nervii, eu zic că cea mai bună soluție și cea mai normală ar fi să le facem o plângere la DSP”, sau „Când o să dispară pandemia asta, sper să vă ia și firma și să nu mai auzim de voi niciodată”.
„E legal să faceți asta? Etic clar nu e. În loc să ajutați societatea în această situație de criză, creșteți riscul de contaminare. Oamenii care doresc testarea vin ei singuri la clinică sau le asigurați transportul în condiții de izolare?” – sunt doar câteva comentarii negative la postarea spitalului Sanador.
Grupul de comunicare strategică a anunțat în cursul acestei zile că până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 8.284 de teste pentru coronavirus dintre care doar 40 au fost realizate în unități medicale private.