Un judecător din Thailanda s-a împușcat în sala de tribunal după ce a pronunțat verdictul într-un proces

Un judecător din Thailanda s-a împușcat în sala de tribunal după ce a pronunțat verdictul într-un proces GALERIE FOTO
Un judecător thailandez s-a împușcat în sala de tribunal. Sursa foto: tolo.ro

Un judecător din sudul Thailandei a șocat o țară întreagă, după ce s-a împuşcat chiar în sala de judecată, după ce a pronunţat verdictul ”nevinovat”. Cinci suspecţi musulmani acuzaţi de crimă în sudul agitat al ţării budiste au scăpat astfel de acuzații. Judecătorul a criticat sistemul judiciar într-un discurs pe care l-a transmis live pe Facebook, informează Reuters şi AFP.

Un judecător thailandez s-a împușcat în sala de tribunal

Kanakorn Pianchana, judecător în Yala, oraş din sudul Thailandei şi capitala provinciei majoritar musulmane cu acelaşi nume, scena unei revolte separatiste, a pronunţat vineri după-amiază verdictul în acest proces de omor.

Judecătorul i-a achitat, din lipsă de dovezi, pe inculpaţi, acuzaţi de omor, asociere ilegală şi infracţiuni legate de arme, apoi a pledat pentru un sistem judiciar mai echitabil înainte de a scoate un pistol şi a se împuşca în piept. El nu a murit în urma acestui gest, iar sâmbătă se afla la spital şi este în afara oricărui pericol.

Un judecător thailandez s-a împușcat în sala de tribunal
Un judecător thailandez s-a împușcat în sala de tribunal. Sursa foto: gazetaromaneasca.ro

Judecătorul este în afara oricărui pericol, deși s-a împușcat în piept

„Acum este în siguranţă. Nu ştim de ce a făcut asta, probabil a fost stresul din cauza problemelor personale”, a declarat pentru Reuters Suriya Hongwilai, purtătorul de cuvânt al Curţii de Justiţie. „Confirm că nu există nicio imixtiune în activitatea judecătorilor. Sunt independenţi în luarea verdicturilor”, a spus el.

Sistemul judiciar din Thailanda este adesea acuzat că este prea îngăduitor cu cei bogaţi şi puternici, în timp ce a aplicat pedepse severe oamenilor obişnuiţi pentru infracţiuni mărunte.

„Sunt necesare dovezi de necontestat şi credibile pentru a pedepsi pe cineva. Dacă aveţi îndoieli, nu-i pedepsiţi”, a spus judecătorul, care şi-a transmis comentariile pe Facebook. „Nu vreau să spun că cei cinci inculpaţi nu au comis infracţiunile (de care sunt acuzaţi), ei au putut să le comită (…), dar procesul judiciar trebuie să fie transparent şi credibil”.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×