Un avion civil, la un pas să fie doborât de armata siriană. Rusia acuză Israelul că folosește zborurile de pasageri ca scut împotriva artileriei antiaeriene

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
07/02/2020, 13:03
Un avion civil, la un pas să fie doborât de armata siriană. Rusia acuză Israelul că folosește zborurile de pasageri ca scut împotriva artileriei antiaeriene
Rachetă sol-aer/ Foto: Pixabay

Un avion civil cu 172 de pasageri la bord care zbura de la Teheran la Damasc a aterizat de urgență la baza aeriană Hmeimim, aflată în Siria, dar sub controlul Rusiei, după ce a ajuns într-o zonă sub focul artieriei antiaeriene siriene, transmite Reuters.

Prins între două focuri

Forțele siriene încercau să riposteze atacului aviației israeliene asupra unor ținte aflate pe teritoriul Siriei, a anunțat Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării din Rusia, citat de agenția Interfax.

Ministrul sirian al Apărării a anunțat că joi au fost interceptat deasupra Damascului rachete lansate de Israel asupra unor obiective militare din sudul Siriei. Israelul a refuzat să comenteze până acum incidentul

Aeronava Airbus A320 se pregătea să aterizeze la Damasc când a fost forțată să devieze de la rută până la cel mai apropiat aeroport, baza aeriană Hmeimim, aproape de Latakia, oraș în Siria de nord-vest. Aeroportul este utilizat de către aviația rusă.

Konașenkov nu a nominalizat operatorul aerian dar datele de pe Flight Radar indică faptul că avionul aparține companiei Syrian Cham Wings.

Rusia condamnă o strategie periculoasă

Israel a bombardat în mod repetat obiective ale miliției pro-iraniene din Siria cu scopul de a pune capăt prezenței militare iraniene din această țară devastată de războiul civil început în 2011.

Konașenkov a acuzat Israelul că folosește avioanele civile ca acoperire pentru a împiedica artileria antiaeriană siriană să tragă asupra avioanelor israeliene și rachetelor lansate de acestea. Oficialul rus susțne că procedeul a devenit o practică obișnuită a aviației militare israeliene.

Asemenea operațiuni ale strategilor israelieni pun în pericol viețile a sute de oameni nevinovați. Mișcarea zborurilor regulate de pasageri în spațiul aerian al Siriei se desfășoară pe trasee cunoscute, la mare altitudine pe care radarele Israelului le pot vedea cu claritate”, a mai spus Konașenkov.

Incidentul are loc la o lună după ce un avion al companiei Ukraine International Airlines s-a prăbușit la scurtă vreme după decolarea de la Teheran, prăbușire soldată cu moartea celor 176 de oameni aflați la bord. Iran a anunțat apoi că armata a doborât avionul în urma unei erori umane.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×