Un alt top al rușinii în care e România. Marile orașe, la ”coada vacii” privind inovația – statistică globală

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
03/12/2019, 18:03
Un alt top al rușinii în care e România. Marile orașe, la ”coada vacii” privind inovația – statistică globală
Orașele din România au picat testul la capitolul inovație. Sursa foto: blog.storia.ro

După ce am aflat că suntem printre cele mai sărace țări și corupte deopotrivă, iar la testele PISA avem un rezultat deloc măgulitor, a apărut un nou clasament unde România dă rateuri: inovație.

Orașele din România nu stau bine la capitolul inovație

Mai precis, marile orașe ale țării, chiar și cele în care s-a investit mult în ultimii ani și care se laudă cu o imagine occidentală nu contează la nivel mondial ca inovație. Nici măcar Cluj Napoca sau Timișoara nu ocupă locuri senzaționale din acest punct de vedere.

În studiul Innovation Cities Index 2019, care strânge 500 de orașe de la nivelul întregii planete, doar Timișoara și București se află în top, dar nu pe vreun loc fruntaș.

Cu toate laudele și publicitatea de care se bucură, Cluj-Napoca nu e nici măcar pe locul 500

Capitala e pe locul 188 din 500, iar viitoarea capitală culturală europeană e pe locul 397. Clujul nu a prins nici măcar locul 500, notează adevărul.ro.

Față de anul trecut, orașul de pe Bega, deși se află pe poziția 397, a urcat 36 de locuri, în timp ce Bucureștiul a pierdut 16 poziții, dar stă pe un loc ceva mai bun și totuși nesatisfăcător.

„Ideea de inovaţie în acest clasament se referă la abilitatea unui oraş de a transforma o idee bună sau un proiect într-o inovaţie transpusă cu succes în lumea reală, la nivel regional sau global. Practic, este vorba de trai paşi relevanţi: capacitatea de a genera idei, de a le pune în practică şi, în final, de a le comunica cu alţii”, scrie ziarul Adevărul.

„Pentru că oraşul doamnei Firea a avut alte priorităţi în ultima perioadă, Bucureştiul a ajuns să ocupe poziţia 171 în topul global remis de organizaţia nonguvernamentală INACO – Iniţiativa pentru Competitivate”, mai notează publicația românească, citând playtech.ro.

În fața Bucureștiului se află multe orașe-capitală din regiunea noastră, cel mai bun loc ocupându-l cea a Cehiei, Praga.

Astfel că, Budapesta a ajuns pe locul 79, iar Praga e pe 61. Locul 1 este ocupat de metropola americană New York, urmată de Tokio și Londra. În Europa, topul arată astfel: 1. Londra, 2. Paris, 3. Berlin.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×