Ultimele rostiri ale lui Iisus Hristos pe cruce îi răscolesc și azi pe creștini. După mai bine de 2.000 de ani de la cel mai important moment din istoria religiilor, cuvintele Mântuitorului atârnă greu, iar acum, în aceste vremuri, mai mult ca oricând, ele au o forță imensă asupra tuturor.
Ultimele rostiri ale lui Iisus Hristos pe cruce
Potrivit Evangheliilor după Luca și Ioan, Mântuitorul a făcut mai multe miracole în ultimele clipe din viață. Înainte de a muri și a învia a treia zi, după cum scrie în Sfânta Scriptură, Iisus l-a întrebat, printre altele, pe Tatăl Său Ceresc pentru ce a fost părăsit de Acesta.
Când a văzut batjocura la care era supus și tortura în drum spre Dealul Golgotei, Iisus a spus: „Părinte, iartă-le lor că nu știu ce fac”.
Pe cruce, Mântuitorul a rostit apoi următoarele: „Adevărat grăiesc Ție, astăzi vei fi cu Mine în Rai; Femeie, iată fiul tău; Dumnezeul Meu, Dumnezeul Meu, pentru ce m-ai părăsit?; Mi-e sete; Săvârșitu-sa”.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Explicațiile cuvintelor spuse de Mântuitor înainte de moartea Sa pe Dealul Golgotei
Apoi, acesta a spus pe limbă de moarte următoarele: „Părinte, în mâinile Tale încredințez Duhul Meu”.
Ultimele cuvinte rostite pe cruce au o explicație din punct de vedere teologic. De pildă, când Iisus a spus că îi este sete, a împlinit profeția mesianică din Psalmul 69:22.
În respectivul psalm scrie așa: „Ei îmi pun fiere în mâncare și, când mi-e sete, îmi dau să beau oțet”. Atunci când a zis pe cruce că îi era sete, i-a determinat pe romani să-I dea oțet, una dintre procedurile-cheie în timpul crucificării.
Sintagma „Săvârșitu-sa” are și ea o explicație importantă, poate cea mai importantă, care explică semnificația sărbătorii Învierii Domnului.
Prin această vorbă, Iisus a luat toate păcatele asupra Sa, iar datoria păcatului a fost, astfel, plătită. De aceea se spune că el este Mântuitorul sufletelor noastre.