UE închide granițele pentru cetățenii din afara spațiului european din cauza coronavirusului

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
17/03/2020, 07:23
UE închide granițele pentru cetățenii din afara spațiului european din cauza coronavirusului
UE închide granițele pentru o perioadă de 30 de zile din cauza coronavirusului. Sursa foto: Twitter.com

Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen a anunțat că va închide temporar granițele pentru cetățenii din afara Uniunii Europene pentru a combate și împiedica răspândirea virusului din China. Granițele urmează a fi închise pentru o perioadă de 30 de zile.

Restricții temporare în UE din cauza pandemiei de coronavirus

Comisia Europeană a discutat cu partenerii din G7 și a propus ca în următoarea perioadă granițele Uniunii Europene să fie închide pentru a putea lupta împotriva pandemiei de coronavirus. Ursula von der Leyen a precizat într-un video postat pe pagina de Twitter că această restricție neașteptată va fi luată pentru o perioadă de 30 de zile cu posibilitatea de prelungire.

„Cu cât călătorii sunt mai puțini, cu atât mai mult putem controla răspândirea virusului, prin urmare, după cum tocmai am informat partenerii noștri din G7, propun șefilor de stat și de guvern, o restricție asupra călătoriilor neesențiale către Uniunea Europeană”, a explicat președintele Comisiei Europene pe pagina de socializare.

Cetățenii britanici și cadrele medicale, excepție de la aceste restricții

„Uniunea Europeană și alte părți ale lumii se confruntă cu o criză a sănătății publice cauzată de răspândirea coronavirusului. Sistemul nostru de sănătate se află sub presiune. Prin urmare, statele membre au luat măsuri ferme de încetinire a răspândirii virusului.

Însă aceste măsuri sunt eficiente doar atunci când sunt coordonate. Acesta este motivul pentru care prezentăm astăzi orientările privind măsurile la frontieră”, a mai adăugat Ursula von der Leyen.

Pe de altă parte, șefa CE a ținut să precizeze că vor exista și excepții de la această măsură fiind vorba de membrii de familie ai resortisanților europeni, personalul esențial (medici și asistente medicale), persoanele care transportă mărfuri către Uniunea Europeană, dar și cetățenii britanici care sunt consideraţi în continuare „cetăţeni europeni”.

„Trebuie să protejăm populația de răspândirea virusului și, în același timp, trebuie să ne asigurăm că menținem fluxul de mărfuri. Prin urmare, propunem așa numitele «benzi verzi», căi rapide pentru a acorda prioritate transportului de mărfuri, cum ar fi bunurile medicale, mărfurile perisabile, în special serviciile alimentare și de urgență.

Dar trebuie să depunem mai multe eforturi pentru a reduce presiunea enormă asupra sistemului nostru de sănătate. Cu cât reducem călătoriile, cu atât mai mult putem împiedica acest virus să se răspândească. 

Așa cum tocmai am informat partenerii G7 ai UE, propun șefilor de stat și de guvern să introducă o restricție temporară privind intrările neesențiale în UE. Restricția ar trebui să fie în vigoare pentru o perioadă inițială de 30 de zile, care poate fi prelungită dacă este necesar”, a mai explicat Ursula von der Leyen, informează pages.md.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×