Franța închide granițele și interzice accesul oamenilor pe străzi: „Suntem în război!”. Anunțul președintelui Emmanuel Macron

Flaviu Popa  
înStiri de ultima ora
16/03/2020, 21:25
Franța închide granițele și interzice accesul oamenilor pe străzi: „Suntem în război!”. Anunțul președintelui Emmanuel Macron
Președintele Franței anunță noi măsuri dure împotriva coronavirus

Președintele Franței s-a adresat din nou națiunii franceze și a anunțat înăspirea măsurilor luate pentru a combate coronavirusul.

Franța închide granițele și închide oamenii în casă

Francezii nu se mai joacă cu coronavirusul. Președintele Emmanuel Macron s-a adresat în această seară națiunii și a anunțat măsuri dure în lupta cu COVID-19. Oamenii nu vor mai avea pe stradă și granițele vor fi închise timp de 30 de zile, a anunțat liderul francez.

„Am constatat că oamenii se adună în parcuri, în piețe, la restaurante și nu respectă consemnul ca și cum viața nu s-a schimbat. Vreau să spun tuturor care au acest comportament că nu doar că nu se protejează pe ei, mai ales că evoluțiile recente au arătat că nimeni nu scapă de aceste amenințări, riscă să îi contamineze pe prieteni, pe părinți, pe bunici, să pună sănătatea celor care sunt dragi.

În Paris oamenii se bat să salveze vieți. Presiunea crește în spitale, trebuie ca întreaga energie trebuie să se concentreze pe a încetini propagarea virusului. Să respectăm gesturile de tip barieră.

Să reducem presiunea pe serviciile de reanimare. Să nu sunăm la urgență decât dacă avem dificultăți, altfel spitalele nu vor face față. Să dăm dovadă de solidaritate. Fiecare dintre noi trebuie să limiteze numărul de persoane cu care e în fiecare zi.

M-am hotărât să aplic măsuri și mai stricte. De mâine de la ora 12, timp de 15 zile, deplasările noastre vor fi reduse în foarte mare măsură. Aceasta înseamnă că adunările în exterior și în familie sau între prieteni nu vor mai fi permise. Plimbările pe stradă și în parc nu vor mai fi permise.

Trebuie să limităm la maximum contactul. Trebuie să rămâna posibile doar traiectorile necesare pentru a face cumpărături, distanța de 1 metru, fără să îi pupăm, îmbrătisăam.

Toate companiile trebuie să se organizeze să permită lucrurl de la distanță. Firmele trebuie să își protejeze salariații. Guvernul va preciza modalitățile acestor noi reguli. Orice infracțiune va fi sancționată.

Să îi ascultăm pe cei care ne spun că dacă vreți să ne ajutați, tre sa limitați contactele. De aceea vor instaura noi restrictii. După ce m-am consultat cu președintele Senatului, cu predecesorii mei, am decis ca al doiea tur al alegerilor municipale va fi amânat. Prim Ministrul a informat chiar de astăzi de această hotărâre.

E foarte greu să nu mai îi vezi pe cei dragi, dar asta nu trebuie să ne împiedice să dăm vești, să organizăm lucruri cu vecinii, să inventăm noi metode de a ne arăta solidaritatea. Profund solidar, făcând dovadă de inovație.

Vă cer să rămâneți acasă și să vă păstrați calmul. Se manifestă fenomene de panică, dar trebuie să fim cu toții responsabili. Evitați să vă panicați, nu mai credeți în zvonuri. Suntem în război, dar dușmanul e aici invizibil, nu poate fi prins și evoluează.

Suntem în război! Întreaga activitate trebuie dedicată luptei cu epidemia. Nimic să nu ne distragă de la aceste eforturi.

Frontierele Schengen vor fi inchise. Toate călătoriile între tările dintre UE și Franta vor fi suspendate 30 de zile”, a anunțat Macron.

  • 5,423 de cazuri și 127 de morți au fost înregistrați în Franța din cauza coronavirus
Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×