UDMR amenință că rupe România! „Nu ne speriem, mergem mai departe cu statutul de autonomie”

Alex Năstase  
înStiri de ultima ora
08/01/2020, 08:33
UDMR amenință că rupe România! „Nu ne speriem, mergem mai departe cu statutul de autonomie”GALERIE FOTO
Este așteptată acum și reacția liderului UDMR, Kelemen Hunor. Sursa foto - ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

UDMR amenință că rupe România! Deputatul Kulcsar Terza Jozsef a declarat că nu este deloc intimidat de demersurile făcute de liderii Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate şi Federaţiei Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România.

UDMR amenință că rupe România!

Vă reamintim că aceștia au transmis o sesizare preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului în care susţin că iniţiativa legislativă privind instituirea autonomiei „Ţinutului Secuiesc” încalcă flagrant Constituţia şi condiţiile tratatelor de aderare a României la NATO şi UE, menţionând că va continua să caute parteneri care să susţină acest proiect.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

„Este revoltător, din punctul nostru de vedere, ceea ce se întâmplă. Eu nu cred că am ajuns până acolo că doi lideri sindicali s-au aşezat la o masă (…) şi şi-au dat seama că au ură faţă de maghiari. Este clar, din punctul meu de vedere, că instituţiile din umbră îi coordonează şi este revoltător ce spun ei în această sesizare.

„Nu ne speriem, mergem mai departe cu statutul de autonomie”

Ei spun despre 18 articole din Constituţie care ar fi încălcate. (…) Mai grav e că ei vorbesc de infracţiune flagrantă. Care este infracţiunea? Că am introdus acest proiect de lege în Parlamentul României?

Eu, ca deputat, pot să fac propuneri de legi, să modific, să fac propuneri de modificare a legilor, care este problema? Nu văd unde este infracţiunea. (…) Iar cel mai grav lucru este că dânşii vorbesc de război şi de arme.

Deci, nu pot să îmi dau seama cum îşi pot dânşii închipui şi cum îşi permit aşa ceva. Noi totdeauna am spus că luptăm paşnic pentru drepturile noastre, ale comunităţii maghiare”, a declarat Kulcsar Terza Jozsef, în cadrul unei conferinţe de presă.

Mai mult de atât, Kulcsar spune că statutul de autonomie nu încalcă nicio lege internă sau internaţională, dimpotrivă, urmează modele europene. „Este o incitare la ură şi mai este şi o intoxicare a opiniei publice. Ceea ce facem noi este constituţional şi legal şi nu o să ne oprim. Nu ne sperie, şi pe mine nu mă sperie, declaraţia şi paşii făcuţi de dânşii.

Ceea ce fac eu, şi am făcut până acum şi o să fac în continuare este legal şi constituţional, nu încalcă nicio normă internaţională, nicio lege sau Constituţia României. Deci, o să mergem pe drumul pe care am început.

Acum doi ani am iniţiat proiectul de lege pentru autonomia Ţinutului Secuiesc în Parlament, a fost dezbătut, nu s-a întâmplat nimic în sensul rău, deci, s-a discutat cât s-a discutat, dar s-a discutat civilizat şi normal. Eu asta aştept şi acum, să discutăm despre problemele noastre şi eu ştiu şi sper să am parteneri pe această temă şi o să am, fiindcă ceea ce facem este legal. Este ceva normal, european.

În Europa funcţionează mai multe autonomii teritoriale, nu este nicio problemă, dar acţiunea dânşilor acum, după 100 de ani de la Trianon, vine cu un gust amar. (…) Le transmit şi pe această cale că noi o să mergem înainte şi Ţinutul Secuiesc a fost, va fi şi va rămâne”, a afirmat Kulcsar.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×