Autoritățile din țara vecină nu exclud varianta că avionul Ukraine Airlines ar fi fost doborât intenționat de către Iran

Eduard Nicolae Popa   
în Stiri de ultima ora
16/01/2020, 18:51
Autoritățile din țara vecină nu exclud varianta că avionul Ukraine Airlines ar fi fost doborât intenționat de către Iran
Ucraina nu excludă varianta că doborârea avionului din Iran a fost intenționată *foto: hepta.ro

Informații uluitoare au apărut în cazul avionului ucrainean care a fost doborât de rachetele iraniene în Teheran, în noaptea în care Iranul a atacat mai multe baze militare americane în Irak.

Potrivit presei ucrainene citată de Libertatea, guvernul ucrainean nu a exclus deocamdată posibilitatea ca Iranul să fi doborât avionul cu 176 de oameni în mod intenționat.

Ipoteza la care ucrainenii nu vor să renunțe în cazul avionului ucrainean doborât de Iran

Specialiștii ucraineni se află în aceste zile în Iran, unde investighează doborârea de către forțele aeriene a avionului Ukrainian International Airlines, incident ce s-a soldat cu decesul celor 176 de oameni care se aflau la bord.

Principala dilemă pe care o au anchetatorii este dacă tirul cu rachete recunoscut cu întârziere de iranieni a fost unul accidental, așa cum susțin autoritățile din Iran.

„Deși Iranul a admis că a doborât avionul și susține că totul s-a întâmplat ca urmare a unei greșeli tragice, noi trebuie să stabilim dacă acest lucru a fost accidental sau intenționat”, a scris Andrii Iermak, consilierul președintelui Vladimir Zelenski, într-un material pentru Ukrainska Pravda.

Iernak a făcut același comentariu și într-un interviu pentru altă publicație ucraineană, Novoe Vremya. El a evitat însă să dea detalii întrucât nu își dorește ca declarațiile sale să afecteze munca experților aflați încă pe teren.

Iranul a recunoscut cu întârziere doborârea avionului Ukraine Air

După ce inițial au încercat să mușamalizeze cazul, Iranul a recunoscut că a doborât „din greșeală” avionul Boeing 737-800 al companiei Ukraine International Airlines. Teheranul a anunțat ulterior arestarea unor oameni responsabili pentru doborârea aeronavei.

Imagini prezentate recent de presa americană arată cum două rachete au lovit avionul ucrainean, la scurt moment după ce și-a luat zborul.

Acest incident a creat proteste masive pe străzile din Teheran, dar și din marile orașe. Zeci de mii de iranieni au cerut ca regimul islamist teocratic să demisioneze și au cerut reforme pentru modernizarea țării. Manifestările au fost întâmpinate cu gaze lacrimogene și o intervenție în forță a gardienilor publici.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×