Ne mai desparte doar o zi de momentul în care vom alege viitorul președinte al României, pentru că duminică, 24 noiembrie, are lor cel de-al doilea tur de scrutin. Klaus Iohannis și Viorica Dăncilă sunt candidații rămași în cursa pentru Palatul Cotroceni, iar FANATIK te va ține la curent în timp real cu rezultatele parțiale, de îndată ce acestea vor fi disponibile. Până atunci, însă, Biroul Electoral Central a comunicat programul secțiilor de votare, dar și o serie de reguli pe care cetățenii români trebuie să le respecte cu sfințenie la urne.
Secțiile de votare din țară se deschid la primele ore ale dimineții
Astfel, ca în fiecare tur de scrutin, secțiile amenajate pe întreg teritoriul țării noastre se vor deschide dis-de-dmineață, la ora 07:00 și vor funcționa până la ora 21:00, când este programată închiderea oficială a tuturor urnelor de votare. În cazul românilor din Diaspora, situația este, însă, ceva mai diferită, pentru că aceștia au la dispoziție trei zile pentru a-și exprima opțiunea de vot, de vineri până duminică, iar programul poate fi prelungit până la miezul nopții, dacă la coadă vor mai exista cetățeni care nu și-au exercitat dreptul garantat de Constituție.
Pentru a afla secția la care ești arondat, trebuie doar să accesezi site-ul Registrului Electoral, o bază de date în format electronic administrată de AEP, care cuprinde toţi cetăţenii români cu drept de vot, inclusiv cei cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate. Pe această platformă actualizată permanent se regăsesc numele şi prenumele fiecărui alegător în parte, data naşterii, adresa de domiciliu şi adresa de reşedinţă, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate.
Cum se votează în turul doi al alegerilor prezidențiale
Au drept de vot doar cetățenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua alegerilor, iar cei care merg să voteze, pot face acest lucru foarte ușor, pe baza cărții de identitate, a cărții de identitate provizorie, a buletinului de identitate, a pașaportului diplomatic, pașaportului de serviciu sau în cazul elevilor din școlile militare, a carnetului de serviciu militar. Românii care votează în străinătate, sau cei care au domiciliul în afara țării dar votează în România, o pot face prezentând pașaportul.
Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a persoanelor respective, depusă cel mai târziu în preziua votării, însoţită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că acestea sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării – ştampilă cu menţiunea „VOTAT”, buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere