Turcia, la un pas să intervină militar în Libia! Anunț oficial făcut de Erdogan

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
02/01/2020, 18:20
Turcia, la un pas să intervină militar în Libia! Anunț oficial făcut de Erdogan GALERIE FOTO
Avioanele ar putea lansa un atac asupra Libiei. Sursa foto - hepta.ro

Turcia este la un pas să intervină militar în Libia! Preşedinţia a trimis la examinare în Parlament o moţiune care autorizează desfăşurarea de militari turci în Libia în susţinerea Guvernului de Uniune Naţională de la Tripoli, aliatul Ankarei, vizat de o ofensivă a mareşalului Kahlifa Haftar, puternicul rival al GNA.

Turcia, la un pas să intervină militar în Libia!

La doar trei zile distanță, Parlamentul a autorizat intervenţia militară în Libia, votând în favoarea unui mandat de un an de desfăşurare a trupelor în această ţară pe fondul escaladării unui război civil.

Această inţiativă are loc în urma unui acord de cooperare militară şi securitară încheiat la finalul lui noiembrie între Erdogan şi şeful GNA Fayez al-Sarraj.

Anunț oficial făcut de Erdogan

Acest acord le permite celor două părţi să trimită în ambele ţări personal militar şi din poliţie în misiuni de antrenament şi educaţie.

Un purtător de cuvânt al lui Erdogan a anunţat săptămâna trecută că GNA a cerut ajutorul militar Turciei. O desfăşurare de militari turci pe teren este susceptibilă să agraveze conflictul fratricid libian, alimentat de puteri regionale rivale, un conflict care sfâşie Libia de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011.

Recunoscut de ONU, GNA al lui Fayez al-Sarraj este vizat de o ofensivă a celui mai puternic om din estul Libiei, mareşalul Haftar, susţinut de mai multe ţări, între care Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Egiptul, trei rivali regionali ai Ankarei.

Într-o convorbire la telefon, luni, preşedinţii francez Emmanuel Macron şi egiptean Abdel Fattah el-Sisi au evocat ”riscurile unei escaladări militare” şi au îndemnat ”toţi actorii (…) la cea mai mare reţinere”, potrivit preşedinţiei franceze.

Acum, parlamentul turc a autorizat intervenţia militară în Libia, urmând ca guvernul să stabilească detaliile. Moţiunea a trecut cu 325 de voturi pentru şi 184 împotrivă.

De altfel, era de aşteptat ca aceasta să fie aprobată cu uşurinţă, în timp ce Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, la putere) al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi al său aliat de extremă-dreapta, Partidul Mişcării Naţionaliste (MHP), au o majoritate parlamentară.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×