Tudorel Toader vrea OUG pentru stabilirea procedurii de selecție a candidatului pentru parchetul UE

Filon Stan   
în Stiri de ultima ora
16/02/2019, 12:53
Tudorel Toader vrea OUG pentru stabilirea procedurii de selecție a candidatului pentru parchetul UE GALERIE FOTO
Ministerul justitiei a facut un proiect de Irdonanta de Urgenta prin care sa desemneze procurorul european din partea Romaniei

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, vrea să stabilească prin Ordonanță de Urgență pe cine va propune România pentru funcția de procuror european! În acest sens, Ministerul Justiției a venit cu un proiect de Lege la sfârșitul anului, care însă nu a mai ajuns în Parlament. Așadar, ministrul Justiției vrea Ordonanță de Urgență! Candidaturile pentru șefia Parchetului European, unde va candida și Laura Codruța Kovesi, sunt însă independente.

Fiecare țară din cele 22 de state europene care participă la proiect va desemna un procuror care va activa în structura centrală a instituției, iar Tudorel Toader propune ca o comisie pe care el o prezidează să selecteze propunerea ţării noastre. Deja pentru şefia acestei noi structuri europene este favorită Laura Codruţa Kovesi, fosta şefă a DNA, dar pentru această funcţie candidaturile sunt independente, în baza unor criterii de selecție, și nu sunt propuse de statele membre.

Procurorii cu 15 ani vechime se pot înscrie în cursa pentru funcția de procuror european

Proiectul de Ordonanță de Urgență trimis la Consiliul Superior al Magistraturii prevede că ministrul Justiţiei face lista de propuneri, după o selecţie făcută de o comisie alcătuită tot de ministrul Justiției. Aceasta va avea patru membri pe lângă cel care o va conduce. Din această comisie de selecție ar urma să facă parte un reprezentant al Parchetului General, desemnat de procurorul general al României, un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de plenul acestei structuri, și de asemenea doi specialiști în cooperare internațională în materie penală, care la rândul lor vor fi propuși de ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Candidatii pentru functia de procuror european vor fi selectati de o comisie condusa de ministrul Justitiei

Potrivit proiectului de Ordonanță de Urgență, pentru care Tudorel Toader cere avizul CSM, orice procuror sau judecător cu cel puţin 15 ani experienţă şi grad profesional maxim îşi poate depune candidatura, însă este importantă şi experienţa în combaterea fraudelor cu bani europeni.  După un interviu, care va fi public, ministrul selectează trei nume, din care Consiliul Uniunii va desemna procurorul european din partea României.

Regulamentul Parchetului European prevede că, până la finalul lunii martie, fiecare stat care l-a ratificat trebuie să trimită Consiliului Uniunii trei propuneri pentru reprezentantul său în colegiul Parchetului al cărui rol este combaterea fraudelor cu fonduri europene.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×