Tudorel Toader, proiect de lege: 5 lei pe zi pentru deținuții care nu au beneficiat de recursul compensatoriu

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
06/02/2019, 20:45
Tudorel Toader, proiect de lege: 5 lei pe zi pentru deținuții care nu au beneficiat de recursul compensatoriu GALERIE FOTO
Tudorel Toader pregătește un proiect de lege pentru deținuții care nu au beneficiat de recursul compensatoriu

După ce s-a asigurat că deținuții care au fost închiși în condiții improprii pot beneficia de recursul compensatoriu, ministrul Justiției, Tudorel Toader, se gândește și la cei care nu au fost la fel de norocoși. Un proiect de lege al Ministerului Justiției prevede o recompensă de 5 lei pe zi pentru deținuții care nu au beneficiat de recursul compensatoriu.

Un proect de lege al Ministerului Justiției prevede ca persoanele care au executat pedepse în perioada 24 iulie 2012 – 19 octombrie 2017 și nu au beneficiat de recursul compensatoriu, deși și-au ispășit pedeapsa în condiții improprii, să poată beneficia de o recompensă de 5 lei pentru fiecare zi în care au stat în spatele gratiilor.

Proiectul de lege se adresează persoanelor închise în condiții improprii, care nu au beneficiat de recursul compensatoriu
Proiectul de lege se adresează persoanelor închise în condiții improprii, care nu au beneficiat de recursul compensatoriu

Tudorel Toader pregătește un proiect de lege pentru deținuții care nu au beneficiat de recursul compensatoriu

Iată ce prevede proiectul de lege pregătit de Tudorel Toader:

„Art. 9.

(1) La calcularea compensației financiare se va proceda înmulțind zilele-câștig ce li s-ar fi cuvenit cu o sumă de 5 lei pentru fiecare zi-câștig neacordată. (varianta 1)

SAU

(2) La calcularea compensației financiare se va proceda înmulțind zilele-câștig ce li s-ar fi cuvenit cu o sumă de ………….. lei pentru fiecare zi-câștig neacordată. (varianta 2).

Cererea de acordare de compensații financiare se poate introduce în termen de 6 luni:

a) de la momentul punerii în libertate a celui care solicită despăgubirea;

b) de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pentru situațiile de punere în libertate cuprinse între 24 iulie 2012 și intrarea în vigoare a prezentei legi.”

Dacă va fi adoptată, legea ar urma să se adreseze persoanelor care au executat pedepse cu închisoarea în perioada 24 iulie 2012 – 19 octombrie 2017, au fost închise în condiții improprii și nu au beneficiat de recursul compensatoriu, care a intrat în vigoare în a intrat în octombrie 2017.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×