Trotinetele electrice, mijloc de transport care se bucură de o popularitate tot mai mare în rândul românilor continuă să fie interzise pe străzile patriei, în ciuda faptului că oamenii au pus în nenumărate rânduri această problemă. Mai mult decât atât, acestea au fost incluse în rândul vehiculelor cu circulația restricționată.
Circulația cu trotinetele electrice, reglementată de Codul Rutier. Dacă nu respecți regulile, riști să te alegi cu amendă sau chiar cu dosar penal
Concret, circulația cu trotinetele electrice va fi cât de curând reglementată în Codul Rutier. Ministerul Afacerilor Interne a pus deja în dezbatere publică un proiect de modificare a Ordonanţei privind circulaţia pe drumurile publice, act normativ ce prevede că aceste vehicule vor putea fi utilizate doar de cei care au împlinit vârsta de 14 ani.
Dacă vor fi prinși încălcând regulile, posesorii trotinetelor electrice riscă să primească amenzi usturătoare. În plus, în cazul în care vor provoca accidente, se pot alege cu dosar penal, la fel ca în cazul șoferilor obișnuiți.
Anunțul Poliției Române. Pe unde ai voie să circuli cu trotineta electrică
„Trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista de bicicletă, iar în lipsa acestei piste vor circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulaţia vehiculelor este de 50 km/h.
Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puţin 14 ani, iar transportul pasagerilor este interzis.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Plouă cu bonusuri la Betano: 50 lei pariu gratuit, 100+400 rotiri gratuite și bonus de bun venit 100% până la 500 lei
Casca de protecţie este obligatorie pentru conducătorii de biciclete şi trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani”, a declarat Bogdan Ghebaur, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), pentru Radio România Actualități.
Potrivit acestuia, proiectul aflat în dezbatere publică prevede sancţiuni de şase până la opt puncte de amendă pentru conducătorii de trotinete electrice care încalcă normele de circulație. Pentru elaborarea actului normativ s-a ținut cont de legislaţia altor state europene, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlanda de Nord fiind singurele în care trotinetele electrice sunt strict interzise.
În momentul de față, legislația rutieră nu prevede sancțiuni pentru conducerea unui astfel de vehicul, iar dacă cel care îl conduce pe trotuar sau pe stradă lovește un om, poate fi acuzat de vătămare corporală sau, în funcție de gravitatea cazului, omor din culpă. De-a lungul timpului, cetățenii români au solicitat lămuriri în legătură cu această situație extrem de ambiguă.
„Ca să putem lua măsuri și a stabili cadrul legal în România, trebuie să respectăm legislația europeană. Din acest motiv, atât autoritățile din țara nostră cât și din multe alte state în care a luat amploare circulația cu trotinetele electrice au solicitat, încă de anul trecut, o reglementarea legală, la nivel internațional”, a explicat comisarul șef Lucian Diniță, consilier în MAI și fost șef al Direcției Rutiere, pentru evz.ro.