Trei cutremure s-au produs în dimineața de Crăciun. Seismele s-au simțit în Vaslui

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
25/12/2019, 10:57
Trei cutremure s-au produs în dimineața de Crăciun. Seismele s-au simțit în Vaslui
3 cutremure au avut loc în dimineața zilei de Crăciun, în Vaslui, la adâncimi mici. Sursa foto: pixabay.com

Ziua de Crăciun nu a început tocmai bine pentru locuitorii din Vaslui care au avut parte de trei cutremure încă de la primele ore ale dimineții. Seismele s-au produs la o adâncime mică, la distanțe apropiate.

Seisme dese în dimineața de 25 decembrie, în județul Vaslui

Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP) a anunțat că în dimineața zilei de Crăciun, 25 decembrie, s-au produs trei cutremure în România. Toate cele trei seisme au avut loc în județul Vaslui și s-au produs la o adâncime destul de mică.

De asemenea, cele trei cutremure din Moldova au avut loc la distanțe apropiate și au avut magnitudini cuprinse între 2,2 grade și 3,1 grade. Totodată, adâncimea la care s-au produs cutremurele a fost cuprinsă între 2 și 5 kilometri.

Ce intensitate au avut cutremurele din dimineața zilei de Crăciun

Primul cutremur a avut loc la ora 7:05 și s-a produs la o adâncime de 2 kilometri. Acest seism a fost și cel mai puternic dintre cele trei cutremure produse în Vaslui în această dimineață. Seismul a avut magnitudinea de 3,1 grade pe scara Richter.

Mișcarea telurică s-a simțit în apropiere de orașele următoare: Iași (40 km), Bacău (49 km), Chișinău (109 km), Galați (159 km), Tiraspol (166 km), Brăila (177 km), Brașov (192 km) sau Ploiești (235 km).

Al doilea cutremur produs în județul Vaslui s-a simțit la mai puțin de o oră de primul seism. Acesta a avut loc la ora 7:56 și s-a produs la o adâncime de 3 kilometri. Al doilea seism din această dimineață a avut cea mai mică magnitudine, de 2,2 grade pe scara Richter.

De asemenea, cel de-al treilea seism a avut loc la ora 9:05 și a avut magnitudinea de 2,5 grade pe scara Richter. Mișcarea plăcilor tectonice s-a produs tot la o adâncime mică, de numai 5 kilometri. Ultimele două cutremure s-au produs în apropiere de aceleași orașe ca și primul.

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Național Pentru Fizică Pământului, a vorbit despre un eventual cutremur major pe teritoriul României. Mărmureanu a analizat mai multe calcule științifice și statistice și a ajuns la concluzia că următorul seism puternic va fi după anul 2040.

„Există o anumită distanță în timp, egală pentru toate. Urmează ca marele cutremur să se producă după 2040. Asta este. Există o realitate fizică. Dacă socotim 64 de ani de la cutremurul din 1977, atunci rezultă 2041.

Acesta este marele cutremur care poate fi în Vrancea. Nu o spun eu, asta rezultă din calcule. Nu poate fi un cutremur mai devreme. Seismele au loc la intervale de 37 de ani, 64 de ani, 36 de ani sau 102 ani”, a spus Gheorghe Mărmureanu, scrie b1.ro.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×