Trebuie să speli sau nu puiul înainte de a-l găti? Iată ce spune ultimul studiu

Trebuie să speli sau nu puiul înainte de a-l găti? Iată ce spune ultimul studiu
Carnea de pui nu trebuie spălată înainte de a fi gătită. Sursa foto: gustarte.ro

Spălarea alimentelor înainte de a le găti este una dintre practicile obișnuite în rândul gospodinelor din întreaga lume. Chiar dacă majoritatea produselor impun acest lucru, există și o serie de excepții. Spre  exemplu, dacă speli carnea de pui, aceasta își va pierde din arome și, mai mult decât atât, riști să capeți grave probleme de sănătate.

Specialiștii avertizează: carnea de pui nu trebuie spălată înainte de a fi gătită

Cel mai recent studiu realizat de cercetătorii Departamentului de Agricultură din cadrul Universității Carolina de Nord din Statele Unite ale Americii arată că spălatul cărnii de pui înainte de a fi gătită-obicei preluat de generații întregi- se poate dovedi extrem de nociv pentru sănătatea noastră. Mai concret, sporește riscul contaminării cu diverse bacterii precum Salmonella, Camplyobacter, sau Clostridium perfringens. Potrivit datelor statistice, în SUA, șase persoane mor zilnic din cauza acestor agenți patogeni.

Deși una dintre regulile nescrise ale igienei spune că toate ingredientele care intră în compoziția mâncărurilor trebuie spălate cât mai bine, în cazul puiului, acest obicei nu doar că nu elimină virușii, ba chiar îi răspândește de-a lungul întregii bucătării, inclusiv pe suprafețele curate. „Oamenii au tendința să creadă că toate bacteriile dispar odată cu spălarea ouiului înainte de a-l găti, însă lucrurile nu stau deloc așa. Studiul nostru arată că bacteriile din carnea de pui se pot răspândi cu ușurință pe alte suprafețe, sau chiar pe alte alimente”, au transmis oamenii de știință.

Ouăle se numără și ele printre alimentele care nu trebuie spălate. Sursa foto: click.ro
Ouăle se numără și ele printre alimentele care nu trebuie spălate. Sursa foto: click.ro

Ciupercile și pastele făinoase nu trebuie spălate înainte de a fi gătite

Printre alimentele care nu trebuie spălate înainte de a fi preparate se numără și ciupercile. La fel ca în cazul cărnii de pui, acestea pot răspândi bacterii dăunătoare pentru organismul uman și, mai mult decât atât, își schimbă gustul și consistența la contactul cu apa.

Totodată, cei mai mulți dintre noi avem tendința de a clăti pastele făinoase după fierbere, ceea ce reprezintă o mare greșeală, mai ales dacă ne raportăm la gust, pentru că în acest mod, reținerea sosurilor va deveni o sarcină aproape imposibilă.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×