Spălarea alimentelor înainte de a le găti este una dintre practicile obișnuite în rândul gospodinelor. Chiar dacă majoritatea produselor impun acest lucru, există și o serie de excepții, pe care vi le prezentăm în rândurile următoare.
Alimentele care nu se spală înainte de gătit
Una dintre regulile nescrise ale igienei spune că toate ingredientele care intră în compoziția mâncărurilor, trebuie spălate cât mai bine, înainte de a fi preparate. Deși acest obicei este adesea benefic, mai ales când vine vorba de sănătatea noastră, șase alimente nelipsite din bucătărie, pierd o parte din proprietățile de bază, la contactul cu apa din chiuvetă.
Carnea de pasăre și peștele
Poate cel mai important exemplu în acest sens este carnea de pasăre, aliment care se regăsește extrem de des în meniul fiecăruia dintre noi. Trebuie știut însă că spălarea sa înainte de a o găti nu aduce beneficiile la care ne așteptăm cu toții. Eventualele bacterii, nu doar că nu sunt eliminate, dar se pot răspândi de-a lungul întregii bucătării, inclusiv pe suprafețe curate, sporind astfel riscul contaminării. În ceea ce privește peștele, păstrat în apă, acesta ajunge să nu mai aibă, practic, niciun gust.
Carnea roșie
Un obicei la fel de periculos și dăunător este spălatul cărnii roșie, mai ales când vine vorba de răspândirea bacteriilor. Practic, atunci când scufundați bucățile de carne, sau le treceți printr-un jet de apă, nu faceți altceva decât să le adăugați umezeală în plus, creând astfel abur, care afectează implicit și gustul acestui aliment. Prin urmare, dacă v-ați propus să preparați friptura perfectă, ar fi bine să o păstrați cât mai departe de apă.
Salate și produse pre-spălate
Dacă pe ambalajul produselor este marcat faptul că acestea au fost spălate sau nu necesită spălare, pur și simplu e cazul să renunțați la un astfel de obicei. Nu doar că economisiți timp și apă, dar reduceți semnificativ riscul contaminării.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Ciuperci
La fel ca în cazul cărnii, ciupercile își schimbă gustul și consistența, dacă intră în contact cu apa, chiar dacă spălatul nu le face periculoase, cu excepția cazurilor în care suprafețele respective sunt murdare și contaminate.
Ouă
Deși obiceiul nu este foarte răspândit, unii oameni au tendința să spele ouăle, înainte de a le găti. Igiena rămâne pe primul pac, însă de această dată nu trebuie să vă faceți griji, pentru că toate ouăle comercializate trec printr-un proces de curățare.
Pastele făinoase
Printre alimentele care nu trebuie spălate niciodată se numără și pastele făinoase. Majoritatea oamenilor au tendința de a le clăti după fierbere, ceea ce reprezintă o mare greșeală, mai ales dacă ne referim la gust, pentru că astfel, reținerea sosurilor devine o sarcină foarte dificilă.