Traian Băsescu propune închiderea metroului, în contextul unei epidemii de coronavirus: „Fiecare să se deplaseze cu trotineta”

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
09/03/2020, 17:54
Traian Băsescu propune închiderea metroului, în contextul unei epidemii de coronavirus: „Fiecare să se deplaseze cu trotineta”
Traian Băsescu solicită închiderea metroului pentru a stopa răspândirea coronavirusului. Sursa foto: hepta.ro

Chiar dacă autoritățile au anunțat deja o serie de măsuri drastice, printre care interzicerea evenimentelor cu peste 1.000 de participanți, suspendarea zborurilor spre și dinspre Italia și, cel mai probabil, urmează închiderea tuturor școlilor până după vacanța de Paște, acestea nu sunt suficiente pentru a stopa răspândirea coronavirusului pe teritoriul țării noastre, unde au fost confirmate 15 cazuri. Cel puțin așa susține Traian Băsescu, care propune evitarea adunărilor publice cu mai mult de două-trei persoane.

Traian Băsescu solicită autorităților să închidă metroul: „Este locul ideal pentru transmiterea coronavirusului”

Concret, fostul președinte  este de părere că în momentul de față se impune închiderea metroului, pentru că România riscă să se confrunte cu o situație similară celei din Italia, unde COVID-19 face sute de victime pe zi ce trece, bilanțul atingând valori dramatice. Totodată, europarlamentarul PMP avertizează că spitalele nu vor putea face față în cazul în care acest scenariu va deveni realitate.

Aș închide metroul și fiecare să se deplaseze cu trotineta sau cu mașina, individual. Metroul e locul ideal pentru transmiterea coronavirusului. Nu mai trebuie să fie o adunare mai mare de doi oameni. Dacă ajungem să avem epidemie, nu o să avem suficiente paturi la terapie intensivă.

Totul trebuie închis. Este adevărat că o carantină este o măsură extrem de dură, poate cea mai dură pe timp de pace, dar dacă are efecte economice și politice negative în fază inițială, la sfârșit ori populația va înțelege că s-a evitat o extindere a bolii, ori că guvernul a făcut ce trebuie și zeci de mii de oameni au scăpat sănătoși”, a declarat Traian Băsescu la Digi 24.

„Aș fi închis școlile imediat. Două săptămâni nu-i nicio nenorocire”

Cât despre închiderea tuturor unităților de învățământ din țară, măsura dezbătută în Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență de astăzi, la propunerea secretarului de stat Raed Arafat, aceasta ar trebui pusă în aplicare de îndată, este de părere Băsescu.

Dacă era decizia la mine închideam toate școlile și universitățile”, afirmă, fără ezitare, fostul șef de stat.

Să stai și să aștepți până când se îmbolnăvește primul copil, atunci poți să fi convins că vor mai fi și alte cazuri. Am văzut că s-au interzis întrunirile de peste 1000 de oameni. Eu vă zic că ar trebui să fie interzise întâlnirile în grup, pentru că acest virus se poate răspândi.

Să ferească Dumnezeu să avem câteva sute de cazuri pe zi, că o să vedeți atunci cât de nepregătit este sistemul românesc. Văd că se tot anunță, că s-a mai făcut o secție, că s-a mai pregătit alta, dar să nu-mi spuneți mie dacă spitalele din România pot ține la reanimare câteva sute de bolnavi pe zi”, a mai spus Traian Băsescu.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×