Traian Băsescu dă de pământ cu autorităţile în gestionarea pandemiei: „Suntem cu o lună în urmă! O să vedem noi efectele la Paşte!”

Marian Popovici   
în Stiri de ultima ora
28/03/2020, 21:26
Traian Băsescu dă de pământ cu autorităţile în gestionarea pandemiei: „Suntem cu o lună în urmă! O să vedem noi efectele la Paşte!”
Traian Băsescu dă de pământ cu autorităţile în gestionarea pandemiei: "Suntem cu o lună în urmă! O să vedem noi efectele la Paşte!"

Traian Băsescu a lansat un atac virulent la adresa autorităţilor statului. Fostul preşedinte al României a criticat modul în care statul român a gestionat pandemia de coronavirus şi consideră că efectele întârzierilor se vor vedea la Paşte. 

Traian Băsescu dă de pământ cu autorităţile în gestionarea pandemiei: „Suntem cu o lună în urmă!

Fostul preşedinte consideră că nu trebuia să se ia deciziile progresiv şi în acest moment ar trebui închise graniţele României, ca măsură a izolării totale:

În acest moment nu mai avem de pierdut nicio oră cu introducerea condiţiilor din scenariul 4. Izolare totală, nu mai intră nimeni, nu mai iese nimeni. Pe măsură ce se fac teste, suntem în faţa unei transmisii comunitare.

Nu mai este de a determina de la cine a pornit. Suntem în plină epidemie. În momentul de faţă este oarecum îmbunătăţită capacitatea de testare, dar noi trebuia să fim minimum 10.000 de teste pe zi la acest stadiu de evoluţie. În jur de 500-600 putem face.

Am văzut o mare veselie că au venit 100.000 de combinezoane. Înseamnă nimic. Sunt 16.000 de cadre medicale, nu poţi să foloseşti un combinezon mai mult de o zi. Trebuie aduse în cantităţi cât mai mari. Ajung pentru 5 zile. Material stăm foarte slab.

„Când am spus că nu ar trebui să punem scări la avioane, veneau 40.000 de oameni din focarele din Italia şi Spania. Efectele acelor zile le vom vedea la Paşte”

Practic, dacă mai este ceva de făcut este mâna populaţiei. Instituţiile sunt cu o lună în urmă, ca acţiuni. Nu avem voie să ne amăgim cum. Când am spus că nu ar trebui să punem scări la avioane, veneau 40.000 de oameni din focarele din Italia şi Spania.

Efectele acelor zile le vom vedea la Paşte. Va fi un efect foarte puternic şi neprevăzut. Ne va surprinde virulanţe. Am avut acea însăilare de izolare acasă. Nu s-a respectat în mediul rural deloc, nici la oraşe. S-au făcut nunţi, cârciuma satului era deschisă, era viaţă, nu jucărie.

Porcăria asta cu măsuri luate progresiv arată că nu ai o minimă pregătire, o minimă informare. La epidemii nu se iau aşa măsurile, progresiv şi gradual. Se iau ca la secure. Se implementează direct. Acum 40 de zile trebuia să facem aceste lucruri. Aveam alte preocupări politice atunci. Băteam câmpii cu altele. Şi Italia a făcut la fel. Plăteşte costul.

Au aşteptat să se încheie carnavalul de la Veneţia şi apoi au constatat că i-a apucat epidemia. Eram în altă situaţie dacă se luau atunci deciziile. Italia şi Spania sunt două ţări care şi-au menajat turismul până la limita maximă. Văd acum costul”, a spus Băsescu la România TV.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×