Traian Băsescu cere că alegerile să aibă loc indiferent de condiții: „Au vreme să pregătească votul electronic”

Flaviu Popa   
în Stiri mondene
18/03/2020, 20:19
Traian Băsescu cere că alegerile să aibă loc indiferent de condiții: „Au vreme să pregătească votul electronic”
Traian Băsescu crede că alegerile nu ar trebui amânate

Fostul președinte Traian Băsescu crede că alegerile locale și parlamentare ar trebui să se desfășoare în ciuda pandemiei de coronavirus. Totuși, menționează Băsescu, Guvernul și STS ar trebui să pregătească votul electronic și cel prin corespondență.

Amânarea alegerilor ar încălca Constituția

Traian Băsescu crede că alegerile locale ar trebui să aibă loc în vară pentru a nu încălca Constituția.

„Nu există nicio motivație să nu se voteze, cu atât mai mult cu cât știind situația obiectivă, Guvernul, STS-ul, n-au decât să pregătească România pentru votul prin corespondență, pentru votul electronic și așa mai departe.

Nu există scuză, să nu faci alegeri pentru că avem o epidemie foarte gravă, dar o epidemie, în condițiile în care abia ești în luna martie, alegerile sunt în octombrie-noiembrie, ai tot timpul din lumea asta să pregătești votul electronic și votul prin corespondență„, a declarat Băsescu la Realitatea Plus, conform stiripesurse.ro.

Fostul președinte nu vrea să audă despre prelungirea mandaelor aleșilor locali pentru jumătate de an, așa cum a cerut UDMR: „Trebuie să modifice Constituția. Constituția nu permite prelungirea mandatelor în administrația locală, ci doar prelungirea mandatului Parlamentului în situații excepționale.

Eu cred că nu va trece nimeni peste Constituție. Nu există un caz de forță majoră care să se refere la amânarea alegerilor pentru Administrația Locală, în timp ce pentru alegerile legislative există situații de forță majoră care pot justifica extinderea mandatului Parlamentului, ca de altfel și pentru președintele României”, a mai adăugat fostul președinte al României”.

Exemplul Franței: alegerile au avut loc un singur tur

În Franța, țară afectată la rândul ei de epidemia de coronavirus, primul tur al alegerilor locale au avut loc un singur tur. Al doilea tur a fost amânat momentan, după anunțul președintelui Emmanuel Macron.

Soluția lui Traian Băsescu, votul prin corespondență sau electronic, ar putea fi o variantă pentru a proteja oamenii însă rămâne de văzut logistic în ce măsură este posibil.

Alegerile locale din România ar trebui organizate în 21 martie 2020, în timp ce alegerile parlamentare ar trebuie să fie organizate în toamnă. Între timp, România se așteaptă la o criză financiară fără precedent.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×