Traian Băsescu, analiză înainte de votul de învestitură: „Dacă guvernul Orban trece, Klaus Iohannis e deja președinte”

Traian Băsescu, analiză înainte de votul de învestitură: „Dacă guvernul Orban trece, Klaus Iohannis e deja președinte”
Traian Băsescu, analiză înaintea votului de învestitură a guvernului Ludovic Orban *foto: facebook

Fostul președinte Traian Băsescu a analizat votul de învestire de luni al Guvernului Ludovic Orban. Liderul PMP susține că dacă acest guvern va trece, atunci Klaus Iohannis este sigur de al doilea mandat ca președinte al României iar Orban un om politic cu greutate. Însă, dacă guvernul nu va fi învestit, atunci „marșul triumfal” al lui Iohannis către un nou mandat va primi o piedică.

Traian Băsescu, analiză înainte de votul pentru guvernul Ludovic Orban

Traian Băsescu se ferește să dea un verdict concret cu privire la faptul că va trece sau nu guvernul Ludovic Orban: „O situaţie extrem de fluidă care poate avea orice deznodământ. Dacă Guvernul trece, Ludovic Orban devine unul dintre oamenii politici cu greutate, iar Iohannis poate fi declarat Preşedinte al României încă de azi. Dacă Guvernul nu primeşte un vot de învestitură azi, lucrurile se complică, Orban devine vinovatul de serviciu, iar marşul triumfal al lui Iohannis pentru un al doilea mandat la Cotroceni va trece de la „regimul de croazieră” la viteză de siguranţă pe un drum forestier. Misiunile imposibile sunt inventate pentru a fi îndeplinite. Succes, Orban!”, conchide fostul, preşedinte la finalul unei analize pe tema şanselor Guvernului Orban la votul din Parlament, intitulată ”Orban – Misiune imposibilă!”.

Băsescu susține că va fi foarte greu pentru Orban să acopere voturile pierdute de la Victor Ponta: „Întrebările hamletiene sunt: va fi sau nu va fi cvorum? Vor fi sau nu vor fi 233 voturi pentru guvern? Cu tot optimismul afişat public de Ludovic Orban, este greu să existe suficienţi trădători la PSD pentrtu a fi supliniţi Ponta şi ai lui. Simplul motiv că partidele care, pe 10 octombrie, au trimis acasă guvernul Dăncilă au, acum, interese divergente faţă de momentul moţiunii de cenzură, se constituie într-un obstacol major pentru instalarea guvernului Orban. Dar, şi dacă Orban ar reuşi să adune voturile în cvorum, marea problemă este cum ar reuşi să guverneze cu o susţinere atât de mozaicată în Parlament”, a mai scris fostul preşedinte.

Traian Băsescu a anunțat ce va face PMP și care vor fi partidele ce vor susține învestirea guvernului Ludovic Orban

El afirmă că PMP – va vota guvernul Orban pentru simplul motiv că atitudinea va fi consecventă cu ceea ce parlamentarii PMP au făcut de la alegerile parlamentare din 2016 şi până acum, iar USR va vota în favoarea guvernului Orban, cu menţiunea că ar putea să apară şi mici defecţiuni, problema USR fiind că ar putea să piardă câteva voturi în Parlament din cauza alianţei cu Tăriceanu şi a divergenţelor interne. În cazul UDMR, Traian Băsescu spune că este greu de anticipat atitudinea la acest stadiu.

Plenul Parlamentului s-a reunit luni pentru votul de învestire a Guvernului Orban. Guvernul PNL este susţinut de USR, PMP, ALDE, UDMR, formaţiuni cu care Ludovic Orban a încheiat acorduri politice. Partidele care susţin învestirea Guvernului au împreună 225 de parlamentari, însă este nevoie de 233 de voturi pentru ca Executivul să fie învestit. Duminică, Ludovic Orban a anunţat, însă, că se bazează pe 237 – 243 de voturi, iar negocierile vor continua până la ora votului.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×