Trăian Băsescu a explodat în Parlamentul European. Ce a spus fostul președinte al României

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
24/07/2019, 16:06
Trăian Băsescu a explodat în Parlamentul European. Ce a spus fostul președinte al României
Traian Băsescu intervine în jocurile politice din Republica Moldova. Sursa foto: digi24.ro

Fostul președinte al României, Traian Băsescu a avut o reacție vehementă la adresa liderilor Uniunii Europene de la Bruxelles, pe tema jocurilor politice din Republica Molodova. Prezent în cadrul unei dezbateri publice, actualul europarlamentar al Partidului Mișcarea Populară a oferit o adevărată demonstrație de forță.

Traian Băsescu intervine în disputele politice din Republica Moldova

La discuțiile desfășurate în cadrul comisiei de politică externă a Parlamentului European a luat parte și Maia Sandu, astfel că Băsescu a profitat de prezența sa pentru a-și expune punctul de vedere în privința situației pe care o traversează vecinii de peste Prut.

Aș vrea să subliniez că de 30 de ani Republica Moldova se bucură de asistena Uniunii Europene și de parteneriatul cu România și totuși țara stă pe loc, indiferent că sunt regimuri democratice sau mai puțin democratice, cum este cel al lui Plahotniuc. Explicația este una singură , țară este lăsată de Uniunea Europeană într -o zonă gri . UE nu a dat o perspectivă de integrare în Uniune acestei țări . Și rămâne o țară cu frontieră lungă cu Transnistria, controlată de Federația Rusă și de separatiști , rămâne o țară căreia UE îi oferă asistență tehnică pentru justiție , dar nu-i oferă perspectiva prosperității europene prin perspectiva de a deveni țară a UE”, a transmis fostul președinte al României.

Maia Sandu, premierul Republicii Moldova. Sursa foto: europalibera.ro
Maia Sandu, premierul Republicii Moldova. Sursa foto: europalibera.ro

Băsescu propune ca Republica Moldova să devină membru UE

Totodată, europarlamentarul PMP susține că soluția pentru redresarea Republicii Moldova ar fi includerea statului de peste Prut în structura Uniunii Europene, mai ales că momentul actual este favorabil unei astfel de inițiative, în contextul diminuării influenței președintelui rus, Vladimir Putin.

Cred că în această comisie atât de importantă pentru deciziile politice ale Parlamentului, avem obligația ca atât de repede cât este posibil să luăm în analiză posibilitatea că Republica Moldova să fie una din viitoarele țări membre ale UE printr-o extindere a procesului de extindere și dincolo de Prut. De ce? Dintr-un motiv simplu. Interesele lui Putin în Republica Moldova s-au diminuat.

Până acum avea nevoie de Transnistria că un punct strategic în socotelile lor belicoase legate de controlul securitățîi la Marea Neagră și în Europa. Azi, Putin are nevoile strategice satisfăcute prin ocuparea Crimeeii și prin ticsirea Crimeeii prin armament și militari. De aceea cred că reprezintă mai puțîn interes pentru Putin Republica Moldova și ar fi un moment potrivit că Republicii Moldova să i se dea perspectiva integrării în UE”, a mai spus Traian Băsescu

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×