Tradiţii şi obiceiuri pentru sărbătorile de iarnă! Când se merge cu Steaua, Pluguşorul şi Sorcova

Dan Suta   
în Stiri mondene
23/12/2019, 13:38
Tradiţii şi obiceiuri pentru sărbătorile de iarnă! Când se merge cu Steaua, Pluguşorul şi Sorcova
Când se merge cu Steaua de sărbători? Tradiții și obiceiuri de Crăciun și Anul Nou. Sursa foto: captură Youtube Gheorghe Chindriș

Când se merge cu Steaua? Dar cu Plugușorul? Dar cu Sorcova? Românii au tradiții și obiceiuri pentru sărbătorile de iarnă care, din nefericire, an de an se țin tot mai puțin. Cele mai cunoscute dintre acestea, păstrate doar în zonele rurale, dar chiar și acolo încep să se stingă, sunt mersul cu Steaua, Plugușorul sau Sorcova.

Tradiții și obiceiuri pentru sărbătorile de iarnă

Perioada în care se merge cu Steaua diferă de la zonă la zonă. În mod normal, se umblă cu Steaua pentru vestirea Nașterii lui Iisus Hristos din seara de Ajun până la sfârșitul zilelor de Crăciun, iar în unele părți din Bucovina chiar până la Sfântul Vasile.

Cei mari pornesc cu colindatul, cu Steaua, cu Capra sau cu Ursul, amintind de sceneta nașterii Mântuitorului în seara de Ajun. Stelarii pot fi fete sau flăcăi, dar la ceata de colindători se pot înhăma și bătrânii. Așadar, cei care se întreabă când se merge cu Steaua trebuie să știe că diferă în funcție de vârstă și organizarea cetei de colindători.

Când se merfe cu Steaua. Diferența între Plugușor și Sorcovă

Stelarii merg costumați, fie în costume populare, fie îmbrăcați în personajele biblice care au legătură ori au participat la evenimentul nașterii Pruncului Iisus. Aceștia țin în mână o icoană cu Nașterea ori cu Preapurerea Fecioară Maria.

Cât despre Plugușor sau mersul cu Sorcova, tradiția spune că plugul trebuie împodpobit cu hârtie colorată, panglici și flori, iar cei mici vestesc de bine în prima zi a noului an pe la casele oamenilor.

În unele părți din țară, cu Plugușorul umblau doar bărbații, însă cu timpul s-au integrat și fetele în trupele de urători.

Sorcova este considerată ca o baghetă magică cu care cei mici aduc bucurie, sănătate, tinerețe și belșug în casele celor care îi lasă să le treacă pragul.

Se spune că dacă îi lași pe umblătorii cu Sorcova să intre în curte și să nu treacă și pragul casei tale, vei întâmpina mari necazuri tot anul. Așadar, fie îi lași să intre de tot, fie îi ții la poartă.

Iată și textul Sorcovei:

„Sorcova, vesela,
Să trăiți, să-mbătrâniți,
Ca un măr, ca un păr
Ca un fir de trandafir.
Ca merii, că perii,
În mijlocul verii;
Ca viță de vie
La Sfânta Mărie
Tare ca piatra,
Iute ca săgeata
Tare ca fierul
Iute ca oțelul.
Vacile lăptoase,
Oile lânoase,
Porcii unsuroși
Copii sănătoși
Câte cuie sunt pe casă
Atâția galbeni pe masă.
La anul și la mulți ani!
Să trăiți să ne dați bani”

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×