Tradiții și obiceiuri la nunțile machedonilor. Aceste lucruri vor fi ”sfinte” la nunta Teodorei Becali

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
12/10/2019, 08:54
Tradiții și obiceiuri la nunțile machedonilor. Aceste lucruri vor fi ”sfinte” la nunta Teodorei Becali GALERIE FOTO
Fata cea mică a lui Gigi Becali se căsătorește. Sursa foto - facebook

Nunta Teodorei Becali, fiica cea mică a latifundiarului din Pipera a scos la iveală mai multe tradiții și obiceiuri ale machedonilor. Trebuie să știți că pentru ei căsătoria este un eveniment ce se petrece cu mare fast. Intinderea temporala a nunții este mai extinsa decat la romani. De altfel, conform specialiștilor, detaliile ar putea acoperi lejer paginile unei carti. Nunta la machedoni dureaza o saptamana. Incepe de miercuri si are punctul final abia luni, fiecare zi avand diferite ritualuri aparte.

Tradiții și obiceiuri la nunțile machedonilor.

In prima zi, mirele si mireasa gazduiesc in acelasi timp la casele lor doar rudele apropiate ale acestora, adica: bunici, parinti, frati si veri de gradul intai. Aici se desfasoara activitatea de “aprindere” a aluatului, adica de framantare. Aluatul este pus intr-un vas care este acoperit cu un prosop peste care se pun bani de la fiecare in parte, suma finala fiind impartita in mod egal de catre domnisoarele de onoare.

A doua zi, vineri, sunt invitati toti membrii familiei apropiati si indepartati ai familiei miresei cat si prietenii apropiati ai acesteia. Intr-o camera este asezata zestrea fetei si rochia pe care o va imbraca la ceremonie. Vin si socrii mari (fara mire) pentru a “cumpara” fata. Acest obicei trebuie sa includa si darea unor bani reprezentantelor de sex feminin din familia miresei iar ziua se incheie cu o masa festiva.

Tradiții și obiceiuri la nunțile machedonilor. Nuntă
Teodora Becali este prima fată a lui Gigi Becali care se căsătorește. Sursa foto – facebook

Aceste lucruri vor fi ”sfinte” la nunta Teodorei Becali

A treia zi are loc nunta miresei si a mirelui separat. Mireasa este imbracata intr-o rochie eleganta dar nu cea de mireasa si are ca invitati toata familia si prieteni apropiati la ea acasa pentru o petrecere in care se canta si se danseaza, ea stand in capul horei. La nunta baiatului este un cerc mai restrans. Mirele se duce sa-l ia pe nas pentru a-l aduce la el acasa. Aici incepe un adevarat ritual: Se ia un bat de lemn sub forma de cruce si trei mere rosii. Soacra mare are pregatit un material din matase alba. In acest timp se interpreteaza cantece traditionale. Nasul coase bucata de material pe lemn cu ata rosie, cavalerii de onoare tin steagul din toate partile si se pun bani care urmeaza sa fie impartiti intre ei. Mirele cu tineretul se duc cu un pepene rosu la nunta miresei si danseaza cu el in hora. Rudele miresei il scot pe ginere in cap, obicei ce este urmat iar de darea de bani.

Duminica, rudele baiatului se duc si iau nasii pentru a-i aduce la ei acasa. Mirele se barbiereste si se duc acasa la mireasa. Aceasta iese la usa, ii pupa mana socrului mare care ii daruieste bani iar socrul mare ii daruieste socrului mic bijuterii de aur in semn de respect fata de mireasa. Mireasa isi pune rochia traditionala alba de nunta, se duce intr-o camera unde totul este alb. Acolo se afla mirele impreuna cu cavalerii acestuia de onoare care ii canta doine de jale in care se povesteste despre despartirea ei de familia proprie. Rudele fetei isi iau la revedere de la mire si de la mireasa si simbolic lui i se dau niste palme cu care vor sa faca referire la respectul pe care trebuie sa i-l poarte fetei iar cavalerii de onoare, tot simbolic, incearca sa-l fereasca de acestea.

Doi barbati apropiati miresei o scot din casa, se face hora in fata casei si urmeaza plecarea mirilor impreuna cu nasii. La nuntă se cântă din cimpoi şi se dansează hora. La final, în ultima zi, se strang si danseaza pe muzica traditionala. Vin rudele miresei, danseaza si mireasa taie steagul in trei, patru bucati cu care este batuta simbolic de mire semnificand sa-i poarte respect iar ea le arunca pe spate peste casa pentru a fi intr-un ceas bun. Obiceiul ce incheie aceasta ceremonie spune ca socrii miresei trebuie sa mearga la cineva apropiat ei si sa manance fasole.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×