Tradiţii şi obiceiuri de Schimbarea la faţă a Domnului. Ce nu e bine să faci azi

Catalin Nae    Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
06/08/2019, 14:21
Tradiţii şi obiceiuri de Schimbarea la faţă a Domnului. Ce nu e bine să faci azi
Tradiții și obiceiuri. Schimbarea la față a Domnului. Sursa foto: romaniatv.net

Schimbarea la față a Domnului sau Obrejenia reprezintă sfârșitul verii și începutul toamnei. În această zi de sărbătoare creștinii ortodocși țin cont de câteva tradiții și obiceiuri pe care le păstrează cu sfințenie. Cu ocazia acestei sărbători calendarul ortodox arată că avem dezlegare la pește. 

Tradiții și obiceiuri de Schimbarea la faţă a Domnului

Schimbarea la față a Domnului  amintește de o minune a lui Isus Hristos. Sărbătoarea se referă la ziua în care Isus a urcat pe Muntele Taborului să se roage și s-a schimbat la față în prezența ucenicilor săi Petru, Ioan şi Iacov. „Şi după şase zile, Iisus a luat cu Sine pe Petru şi pe Iacov şi pe Ioan, fratele lui, şi i-a dus într-un munte înalt, de o parte. Şi S-a schimbat la faţă, înaintea lor, şi a strălucit faţa Lui ca soarele, iar veşmintele Lui s-au făcut albe ca lumina”. (Matei 17, 1-2).

Iată câteva dintre obiceiurile pe care le păstrează credincioșii:

  • persoanele care nu țin cont de această sărbătoare vor fi uscați și gălbejiți
  • femeile care spală în această zi vor avea parte de păduchi și ploșnițe
  • cine se spală pe cap în această zi se spune că nu îi mai crește părul
  • se spune că persoanele care nu își văd umbra capului la răsăritul soarelui vor muri până la sfârșitul anului
  • nu este bine să te cerți cu nimeni pentru că te vei certa tot restul anului
  • femeile însărcinate care vor ține post astăzi vor avea o naștere ușoară și copii sănătoși
  • persoanele care merg la Biserică și se roagă vor scăpa de o patimă (beție, fumat)
  • unii oameni spun că nu este bine să plecăm în călătorii, nici măcar pe distanțe scurte pentru că vom rătăci drumul spre casă
  • dacă în ziua acestei sărbători este vreme frumoasă atunci înseamnă că toamna va fi roditoare. În caz contrar, dacă va ploua, toamna va fi una mohorâtă.
Tradiții și obiceiuri sărbătoare, 6 august
Ce nu este bine să faci în ziua de Schimbare la față a Domnului. Sursa foto: antena3.ro

Tradiții în ziua de Schimbare la față a Domnului

În această zi de sărbătoare, consemnată în calendarul ortodox cu cruce roșie credincioșii duc la Biserică mere, pere, prune sau struguri pentru a fi sfințite și apoi le împart credincioșilor care iau parte la slujbă. În plus, astăzi se mai împart pachete cu fructe și bucate de post în memoria rudelor decedate.

O tradiție populară numită „Coliva de struguri” spune că boabele desprinse din ciorchini se oferă ofrandă în memoria rudelor plecate dintre cei vii. Din moși strămoși această tradiție atrage spor și sănătate în familie. Persoanele care au greșit trebuie să-și ceară iertare în această zi, în caz contrar vor fi pedepsite aspru.

Schimbarea la Față a Domnului este o sărbătoare aflată la granița dintre vară și toamnă. Asta înseamnă că este ultima zi în care gospodarii mai pot cosi fânul. Se spune că începând de mâine, după ce se încheie această sărbătoare iarba nu va mai crește și frunzele se vor îngălbeni. De asemenea, apele încep să se răcească și păsările migratoare își caută drumul spre țările calde.

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×