Tradiții și obiceiuri de Ignat! Lucrurile pe care să nu le faci pe 20 decembrie

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
20/12/2019, 09:52
Tradiții și obiceiuri de Ignat! Lucrurile pe care să nu le faci pe 20 decembrie
Tradiții și obiceiuri de Ignat

Pe data de 20 decembrie, în gospodăriile din România se sacrifică porcul. Potrivit tradiției, această zi poartă denumirea de Ignat. Calendarul ortodox îl prăznuiește la aceeași dată pe Sfântul Mucenic Ignatie Teoforul.

Tradiții și obiceiuri de Ignat

Tăierea porcului pe data de 20 decembrie este o tradiție respectată de mii de ani și are o însemnătate specială. În tradiția populară, porcul este sacrificat ca simbol al întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la Solstiţiul de iarnă.

În tradița vechilor daci, locul ales pentru tăierea porcului de Ignat trebuie supus unui ritual de purificare, fiind tămâiat şi stropit cu apă sfinţită, pentru a îndepărta duhurile necurate.

Este interzisă orice altă activitate în gospodărie, de Ignat, decât tăierea porcului

Din moși strămoși se știe că tăierea porcului trebuie realizată pe lumină, deoarece tradiția spune că numai lumina poate ține la distanță spiritele rele, în timpul procesului de sacrificare.

Gospodina se ocupă de tranşarea cărnii, dar numai după ce bărbatul face semnul crucii cu cuţitul în fruntea porcului sacrificat, zicând: „Tatăl nostru. Să-l mâncaţi sănătoşi”.

În această zi este interzis să faci alte munci cum ar fi: spălatul, cusutul sau măturatul casei. Tăierea porcului este singura activitate permisă în ziua de Ignat. Carnea porcului este destinată preparării produselor ce urmează să fie consumate de la Crăciun și până la Bobotează.

După cum se știe, Ignatul pică întotdeauna în plin post, iar pomana porcului intră în conflict direct cu acesta. Cu toate acestea, oamenii nu se feresc să ducă tradiția până la capăt și consumă pomana porcului, mai gustoasă ca oricând în an.

Conform tradiţiei, pomana porcului se serveşte cu mămăligă, dar şi cu murături. În general, masa se întinde în curte, unde se mănâncă în picioare şi se bea ţuică fiartă. Potrivit unei tradiții moderne extrem de importantă, care trebuie respectată cu sfințenie, carnea nu se consumă până nu se face examenul de trichineloză, pentru a nu avea surprize extrem de neplăcute de Sărbători, dar și mult timp după aceea, deoarece trichineloza este o boală cumplită.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×