Tinerii au mers la vot! Peste 50% dintre românii cu vârste între 18 și 34 de ani au fost la urne

Tinerii au mers la vot! Peste 50% dintre românii cu vârste între 18 și 34 de ani au fost la urne
Tinerii au votat masiv la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. *foto: facebook

Klaus Iohannis a reușit o victorie categorică la alegerile prezidențiale din 24 noiembrie. Cu peste 65% din voturile totale, candidatul PNL a fost confirmat pentru un nou mandat la Cotroceni, în dauna prezidențiabilului PSD, Viorica Dăncilă.

Un cuvânt greu de spus în acest sens l-au avut și tinerii. Blamați de obicei când lucrurile nu merg bine în țară pentru că nu și-au exprimat dreptul de vot, în cadrul turului doi al acestui an au votat aproape 2 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani, arată datele colectate de edupedu.ro.

Tinerii, cuvânt greu de spus la alegerile prezidențiale din acest an

Astfel, la turul 2 al alegerilor prezidențiale au mers să voteze 1.989.771 de tineri, adică români cu vârstele cuprinse între 18 și 34 de ani. Prezența oficială pentru această categorie de vârstă, raportată la datele AEP, este de 41,84%.

Dar dacă ne luăm după ultimele statistici ale INS, populația rezidentă în România cu vârstele cuprinse în intervalul 18-34 de ani este de 3.906.508 persoane. Așadar, raportat doar la populația din țară, prezența la vot este de 50,93%. Astfel, față de primul tur prezența tinerilor a fost mai mare cu 74.161 de persoane, adică 3,87%.

O treime dintre românii din Diaspora care au votat sunt tineri

O contribuție importantă au avut-o și tinerii din Diaspora. Astfel, o tremie dintre votanții din străinătate au vârste cuprinse între 18 și 34 de ani. Sursa citată a adunat emigranții temporari din categoria de vârstă 18-34 de ani din ultimii trei ani, potrivit INS. Rezultatul este că 335.487 de tineri au plecat din țară în această perioadă, iar la a alegerile acestea au votat 361.104.

De altfel, dacă ne luăm după cei de la Eurostat, cetățenii români din UE cu vârsta cuprinsă între 20 și 34 de ani depășește un milion, cei mai mulți fiind în Italia, Germania și Spania.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×