Fumătorii vor plăti mai mult pentru țigări, potrivit celui mai recent raport dat publicității de Banca Națională a României, iar veștile rele nu se opresc aici. Prețul va continua să înregistreze creșteri constante, până în anul 2022, când un pachet va ajunge să coste cel puțin 21 de lei. Cifrele oficiale ne dezvăluie aun adevăr dureros: în țara noastră există la ora actuală peste 5 milioane de cetățeni care nu se pot debarasa de acest viciu, chiar dacă se vor vedea nevoiți să bage adânc mâna în buzunar pentru a-l întreține.
Comisia Europeană scumpește țigările
„De vină” pentru scumpirile anunțate în următoarea perioadă este Directiva 64/2011 a Comisiei Europene privind acciza impusă țigaretelor. Printr-o astfel de măsură, liderii de la Bruxelles speră să determine cât mai mulți cetățeni ai statelor membre să-și învingă dependența de nicotină, reducând astfel riscul îmbolnăvirii.
Totodată, conform aceluiași document, în următorii ani va fi majorat și prețul combustibilului. De altfel, luna octombrie a adus pentru șoferii români noi scumpiri ale benzinei și motorinei, pe fondul pieței insuficient de mature și concurențiale, dar și a unor factori externi, iar specialiștii avertizează că situația nu se va ameliora prea curând.
Benzina și motorina s-au scumpit cu 1,3 procente
Mai exact, prețul mediu al unui litru de benzină s-a majorat cu 1,3 procente, ceea ce înseamnă că un plin (echivalentul a 50 de litri) costă cu 3,5 lei mai mult. În ceea ce privește motorina, prețul mediu al unui litru a crescut cu 1,6%, adică trebuie să scoatem din buzunar cu 4,5 lei mai mult pentru un plin (50 de litri). Consiliul Concurenței pune întreaga situație pe seama concurenței reduse de pe piața carburanților auto, motiv pentru care propune adoptarea unui act normativ ce ar urma să reglementeze condițiile în care comercianții vor putea opera modificări ale prețurilor benzinei și motorinei.
„În aceste condiţii, concurenţa pe piaţa comercializării cu amănuntul de carburanţi din România este redusă, fapt care se reflectă asupra nivelului preţurilor cu amănuntul la carburanţi. Ca urmare, în vederea creşterii concurenţei în acest sector, Consiliul Concurenţei susţine elaborarea unui act normativ prin care să se stabilească numărul creşterilor de preţ săptămânale, zilele în care se pot efectua aceste creşteri şi ora modificării, valabile pentru toate companiile de pe piaţă, pentru reducerile de preţ neimpunându-se nicio restricţie de acest fel, acestea putând fi operate oricând”, se arată în raportul oficial.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?