Taxe uriașe pentru mașinile care poluează! Lista autoturismelor care nu mai pot intra în centrul Capitalei

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
22/10/2019, 10:14
Taxe uriașe pentru mașinile care poluează! Lista autoturismelor care nu mai pot intra în centrul Capitalei GALERIE FOTO
Dacă se apropă proiectul mai multe mașini nu vor mai putea intra cîn centrul orașului. Sursa foto - facebook

Lumea s-a obișnuit deja cu faptul că vor exista mai mult ca sigur taxe uriașe pentru mașinile care poluează! Conform informațiilor de ultimă oră, dacă proiectul vinietei Oxigen privind accesul maşinilor în Capitală va fi aprobat în cadrul şedinţei de joi a Consiliului General al Capitalei, de la începutul anului viitor, una din cinci maşini înmatriculate în Bucureşti şi Ilfov nu va mai putea circula prin centrul Capitalei.

Taxe uriașe pentru mașinile care poluează!

Nu se termină aici – alte peste 650.000 de autovehicule vor trebui să plătească vinietă pentru a circula prin oraş. Se întâmplă lucrul acesta pentru că maşinile sub Euro 5, indiferent de oraşul unde sunt înmatriculate, trebuie să plătească vinieta Oxigen pentru a putea intra în Bucureşti. Mai mult de atât, cele sub Euro 3 nu mai au voie deloc în centrul oraşului (Zona ZACA). Va fi jale și prăpăd prin portofelele șoferilor.

Conform datelor oficiale, în Bucureşti şi Ilfov sunt înmatriculate 1.618.000 de maşini. 261.000 autoturisme sunt Non Euro, 7.000 figurează ca Euro 1, iar 113.000 au norma Euro 2. În plus, 213.000 de maşini au norma Euro 3, iar 440.000 sunt Euro 4. La capitolul slab poluante figurează 253.000 de maşini  Euro 5 şi 331.000 – Euro 6. Este bine să știți că norma de poluare în care se încadrează o maşină nu este trecută în certificatul de înmatriculare.

Taxe uriașe pentru mașinile care poluează! Mașini
Taxa oxigen este dezbătută în această săptămână. Sursa foto – facebook

Lista autoturismelor care nu mai pot intra în centrul Capitalei

Aceasta poate fi, în schimb, identificată în cartea de identitate a vehiculului (CIV). Mai exact, pe cartea de tip nou, norma de poluare poate fi gasită în două locuri. În primul rând, acest parametru se găseşte la punctul 6 – Număr national de registru. La această rubrică, în şirul de caractere, ultimele două reprezintă norma Euro. În plus, norma se mai găseşte înscripţionată foarte clar şi la punctul 17 – Cod naţional de emisii.

Pe cărțile de identitate ale vehiculului de tip vechi, norma de poluare poate fi identificată la punctul 5 ( Numărul de omologare), iar  ultimele două caractere din şir reprezintă norma Euro. Interpretarea caracterelor consemnate în CIV Euro 6 – E6, R6, T6; Euro 5 – E5, R5, RE, T5, H5; Euro 4 – E4, R4, K4, T4, H4; Euro 3 – E3, R3, T3, H3; Euro 2 – E2, R2, K2, T2, H2; Euro 1 – E1, R1, K1, T1, H1; Non-euro – orice alte combinaţii de două caractere alfanumerice reprezintă norma non euro.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×