Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, a declarat marți că instituția pe care o conduce va investiga și în acest an licitațiile trucate. Chirițoiu a spus că va acorda o atenție deosebită companiilor de stat, care au fost ținta licitațiilor, precum compania TAROM sau Transgaz.
TAROM și Transgaz, analizate de Consiliul Concurenței pentru licitațiile trucate
Chirițoiu a anunțat că va investiga și companiile țintă ale licitațiilor trucate:
„Continuăm preocuparea pentru licitaţiile trucate. Am avut cazuri în care am sancţionat companiile care au participat la licitaţii. Sancţionăm şi ţinta trucării licitaţiilor. (Sunt vizate – n.r.) Tarom şi Transgaz, le investigăm implicarea în calitate de companii ţintă”, a spus președintele Consiliului Concurenței.
Potrivit celor de la Hotnews, transportatorul național de gaze Transgaz riscă o amendă de la Consiliul Concurenţei de aproximativ 4% din cifra de afaceri. În acest sens, a fost propus acționarilor angajarea unei firme de avocatură specializată în dreptul concurenței.
De asemenea, în 2012, Consiliul Concurenţei a amendat patru companii cu aproximativ 5,6 milioane de euro pentru trucarea a două licitaţii organizate de Transgaz în perioada 2009-2011.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Companiile Condmag şi Inspet au fost amendate cu 4.548.658 lei (1 milion euro), respectiv, 7.296.204 lei (1,6 milioane euro) pentru realizarea unei înţelegeri privind participarea cu oferte trucate la procedura de achiziţie publică „Racord gaze naturale Butimanu-Brazi pentru alimentarea cu gaze a centralei de Cogenerare Brazi„, organizată în anul 2009.
Trucarea ofertelor a constat în schimbul de informaţii sensibile, cu caracter confidenţial, care au permis Inspet să câştige licitaţia, conform unei înţelegeri prealabile.
TAROM, probleme cu piesele furate în 2018
În ceea ce privește TAROM-ul, compania națională de transport aerian a făcut turul televiziunilor prin furturile care s-au produs în cadrul său.
Astfel, într-un raport al corpului de control al premierului Dăncilă din ianuarie 2018, anchetatorii susţin că au descoperit dispariţia a 330 de piese: de la motor auxiliar, la calculator de navigaţie până la cel de presurizare a cabinei.
Paguba oficială este de 34 milioane de lei, dar poate fi mai mare, în condiţiile în care din lipsă de piese de schimb avioanele stau la sol ori întârzie, iar pasagerii au de suferit.