Surpriză! Ministrul Transporturilor anunță o nouă dată pentru deschiderea metroului din Drumul Taberei

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
21/01/2020, 19:27
Surpriză! Ministrul Transporturilor anunță o nouă dată pentru deschiderea metroului din Drumul Taberei
Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a declarat că lucrările ce țin de automatizări şi siguranţă pentru Magistrala 5 de metrou Eroilor - Râul Doamnei vor începe în luna aprilie. Sursa foto: Hepta

Metroul din Drumul Taberei rămâne în continuare cel mai așteptat proiect de infrastructură de către bucureșteni. După spusele ministrului Transporturilor, magistrala urmează să fie dată în folosință în prima lună de vară a acestui an.

Primul termen de finalizare a fost 2015

Lucian Bode, ministrul Transporturilor, a declarat că lucrările ce țin de automatizări şi siguranţă pentru Magistrala 5 de metrou Eroilor – Râul Doamnei vor începe în luna aprilie, contractorul având la dispoziție între 6 și 8 săptămâni pentru finalizare, astfel că metroul ar trebui dat în folosință în luna iunie, informează AGERPRES.

În momentul de față, contractul de siguranță și automatizări este executat în jur de 40%, iar ministrul susține că, în acest punct, aproape toate echipamentele specifice au fost achiziționate.

„Magistrala de metrou M5, secţiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv staţia şi depoul de pe Valea Ialomiţei, este un obiectiv strategic major pentru Guvernul Orban”, a declarat Bode.

Ministrul speră că metroul din Drumul Taberei va fi dat în folosință în iunie 2020

Ministrul Transporturilor afirmă că, de când a ajuns la conducerea ministerului, a avut numeroase discuții cu antrepenorul, întrucât este vorba de mai multe contracte ce trebuie duse la bun sfârșit.

„Din prima zi în care am preluat guvernarea am avut foarte multe discuţii cu antreprenorul, pentru că acolo sunt trei contracte: la partea de structură avem un contract, şi este executat în proporţie de 95%;

la partea de finisaje avem alt contract, şi este executat în proporţie de 73%, iar ultima componentă, cea de siguranţă şi automatizare, aici contractul este realizat cam în proporţie de 40%, în sensul că s-au achiziţionat toate echipamentele, aproape toate, nouăzeci şi la sută din echipamente, urmează a interveni, a face efectiv lucrările.

La componenta de automatizări, ei nu pot să facă automatizările până când nu se finalizează structura. Înţeleg că în aprilie vor finaliza componenta de structură, şi automat au 6-7-8 săptămâni cei care se ocupă de partea de automatizări să îşi finalizeze lucrările”, a mai declarat Lucian Bode, conform sursei citate.

Lucian Bode speră ca magistrala de metrou să fie dată în folosință în prima lună de vară din 2020.

„Eu am în fiecare săptămână – astăzi o să avem a doua întâlnire pe această săptămână – şedinţă de comandament, pentru a discuta cu cei de la Metrorex, cu antreprenorii, pe cele trei contracte, astfel încât ceea ce ne-am asumat, iunie 2020, să poată fi realizat;

anume să dăm în folosinţă Magistrala 5, extrem de importantă pentru bucureşteni. I-am cerut sub semnătură noului manager (al Metrorex, n.r.) doamnei Miclăuş, i-am zis:

‘Această semnătură e echivalentă cu demisia dumneavoastră, dacă nu se întâmplă’ (darea în folosinţă a M5 în iunie 2020, n.r.). Eu sper să se întâmple”, a mai declarat ministrul Lucian Bode.

Licitațiile pentru mult așteptata magistrală 5 a metroului din București au început în anul 2008. Patru ani mai târziu, în 2012, au început și lucrările pentru tronsonul Râul Doamenei-Eroilor.

La momentul respectiv, primul termen de finalizare a fost anul 2015. În urmă cu câteva luni, fostul ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc, promitea că metroul va circula de la sfârșitul acestui an. După cum este evident, acest lucru nu s-a întâmplat. Acum rămâne de văzut dacă ultimul termen promis de actualul ministru va fi și ultimul.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×