Studiu șoc: salariu mediu din privat, cu 75% mai mic decât cel de la stat

Catalin Nae    Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
25/07/2019, 13:23
Studiu șoc: salariu mediu din privat, cu 75% mai mic decât cel de la stat GALERIE FOTO
Salariile bugetarilor au crescut enorm în ultima perioadă. Sursa foto - facebook

Un studiu șoc arată că salariu mediu din privat este cu 75% mai mic decât cel de la stat. Astfel, potrivit unor date publicate pe blogul personal de economistul Iancu Guda, în mai 2019 salariul mediu net în administrația publică a fost de 4792 de lei pe lună. De altfel, anul trecut, cheltuielile de personal au ajuns la nu mai puțin de 9,1% din PIB. Culmea, în 2019 acestea sunt în creștere cu aproape 24%.

Studiu șoc: salariu mediu din privat, cu 75% mai mic decât cel de la stat

„Raportul dintre salariul din sectorul public și cel privat în România este 175%, în timp ce media în UE este 118%. Salariile din sectorul public reprezintă 32% din veniturile publice curente pe parcursul anului 2018, mult peste media din UE de 22%”, a atras atenția Iancu Guda despre pericolul din această zonă.

„Alocăm 10% din PIB pe salarii din sectorul public, media din UE nu depășește 6%. România este pe primul loc la toate aceste categorii din UE!”, a mai scris Guda. Economistul crede că gestiunea resursei umane în sectorul public din România reflectă mai multe dezechilibre. Primul pe listă ar fi supradimensionarea.  1/4 din românii activi lucrează în sectorul public, media din UE este 1/6.

Studiu șoc salariu mediu din privat, cu 75% mai mic decât cel de la stat. Salariu
Angajații de la stat primesc salariu mai mare față de cei din mediul privat. Sursa foto – facebook

Avertisment serios legat de buget

De vină sunt și salariile foarte ridicate nejustificate de productivitate sau criterii de performanță. Iancu Guda a lansat și un avertisment serios pentru cei care alcătuiesc bugetul. „Cum finanțăm asta? Pe datorie, plătind cele mai mari dobânzi din UE la împrumuturile emise pe termen lung. Convergența nu se face forțat, din pix!

Doar investițiile publice și private, lupta împotriva corupției, stabilitatea fiscală, reforma structurală a instituțiilor publice, încurajarea antreprenoriatului prin predictibilitate și concurență loială… acestea sunt ingredientele pentru efecte pozitive acum, mâine și pe termen lung”, a mai scris economistul

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×