Știi cât de sănătoasă este zacusca de fasole? Iată rețeta completă! VIDEO

Silviu Ghering   
în Stiri mondene
30/03/2019, 09:14
Știi cât de sănătoasă este zacusca de fasole? Iată rețeta completă! VIDEO GALERIE FOTO
Știi cât de sănătoasă este zacusca de fasole? Rețeta completă este atât de simplă!

Zacusca este una dintre „conservele” fără conservanți dintre cele mai gustoase, sănătoase și, în consecință logică, apreciate de tot românul. Foarte potrivită pentru lunile geroase de iarnă, când ne lipsesc legumele proaspete (nu vorbim de „cartoanele” importate de super-market-uri…), zacusca este, însă, bună în orice altă perioadă a anului. Cea mai uzuală este zacusca de vinete, dar nu uita delicioasele variante de zacuscă făcută cu ciuperci sau fasole. FANATIK.RO îți oferă 3 rețete de zacuscă din fasole, gustoasă și foarte sănătoasă.

Știi cât de sănătoasă este zacusca de fasole? Iată rețeta completă!

Iată, poate, cea mai simplă și ieftină rețetă pentru zacusca de fasole. Gust savuros garantat! Chiar dacă nu ai mai făcut până acum zacuscă, dacă urmezi indicațiile următoare, nu ai cum să greșești. Încearcă, spor la treabă!

Ingrediente pentru zacusca de fasole

  • 1 kg de fasole uscată
  • 2 kg de ceapă
  • 3 kg de gogoşari
  • 1 l de ulei
  • 1 l de bulion
  • sare

Mod de preparare pentru zacusca de fasole

  1. Pune fasolea la fiert. Dă-o în fiert de 3-4 ari, schimbând apa de fiecare dată. Las-o apoi să fiarbă o oră. Dă-o de pe foc și las-o să se răcească.
  2. Dă-o apoi prin maşina de tocat sau prin blender (variantă mult mai eficientă și mai rapidă).
  3. Dă gogoşarii prin maşina de tocat sau prin blender. Curăță ceapa şi toac-o mărunt. Călește-o puțin în ulei ușor încins. Adaugă fasolea și gogoșarii în tigaia în care ai călit ceapa, pune bulionul şi sarea (după gust). Lasă totul la fiert cel puțin o oră, până când iese uleiul la suprafaţă.
  4. Pune zacusca în borcane spălate bine și uscate complet (eventual în cuptorul încins) şi toarnă, ca ultim strat, deasupra, o linguriţă de ulei. Închide etanș și bag-o în cămară sau… poftă bună pe loc!
Zacusca de fasole nu este bună doar iarna, ca o „conservă”, ci și în oricare altă perioadă a anului, mai ales pe o bucată de pâine prăjită
Zacusca de fasole nu este bună doar iarna, ca o „conservă”, ci și în oricare altă perioadă a anului

Zacusca de fasole boabe a lui Adi Hădean

Adi Hădean nu mai are nevoie de nicio prezentare. Îl știe orice gospodină îndrăgostită de „meseria” sa. Este, conform wikipedia, „un «chef» român, gastronom, blogger culinar, scriitor, cunoscut, mai ales, pentru blogul său culinar, situat în primele cele mai vizitate bloguri din România, dar și pentru participarea sa în calitate de jurat la emisiunea cu specific culinar Masterchef, difuzată începând cu 2014 pe unul din posturile de televiziune românești. A crescut în Baia Mare, unde și-a făcut și debutul în bucătăria profesionistă în anul 1998”.

Adi Hădean propune o zacuscă de fasole boabe „demențială, cremoasă şi aromată, numai bună de întins pe pâine”
Adi Hădean propune o zacuscă de fasole boabe „demențială, cremoasă şi aromată”

Adi Hădean propune pe blogul său reţeta pentru cea mai bună zacuscă din fasole, cremoasă şi aromată, numai bună de întins pe pâine, când afară sunt multe grade cu minus”. Pentru că el crede că „românii preferă zacuscă de vinete, dar asta doar până încearcă zacusca de fasole care e demenţială, cu o felie de pâine caldă şi castraveţi muraţi”.

Ingrediente pentru zacusca cu fasole boabe a lui Adi Hădean (pentru 10 borcane)

  • 1 kg de ceapă
  • 500 g morcovi
  • 1 kg de ardei kapia
  • 1 kg de gogoşari
  • 700 g de fasole cu bob lat
  • 2 kg de roşii
  • 700 ml ulei
  • sare, piper, foi de dafin
Zacusca de fasole boabe a lui Adi Hădean, un deliciu nu numai pentru zilele geroase de iarnă! Merge în orice anotimp pe o felie de pâine prăjită!
Zacusca de fasole boabe a lui Adi Hădean, un deliciu nu numai pentru zilele geroase de iarnă!

Modul de preparare pentru zacusca cu fasole boabe a lui Adi Hădean

  1. Pune fasolea la înmuiat în apă rece cu câteva ore înainte, schimbă apa, pune-o pe foc, dă într-un clocot, schimbă apa din nou și repetă procedura de 3-4 ori, până se înmoaie bine boabele. Jumătate din ele paseză-le, jumătate las-o boabe.
  2. Coace ardeii kapia şi gogoşarii fie în cuptor, fie pe flacără sau pe grătar. Pune-i într-o oală şi acoper-o cu un capac să se înăbuşe ca să se curețe mai uşor. Curăţă-i de pielițe şi toacă-i mărunt.
  3. Pune o oală mare cu apă pe foc, iar în momentul în care dă în clocot adaugă roşiile crestate şi lasă-le 5-6 minute. Scoate-le, curăță-le de pieliţe, toacă-le mărunt. Toacă și ceapa mărunt şi căleşte-o în 700 ml de ulei. Când devine sticloasă adaugă morcovii rași şi călește amestecul încă 10 minute, apoi adaugă ardeiii tocați şi dă totul în clocot.
  4. Adaugă roşiile tocate, cu tot cu zeama lăsată, sarea, piperul şi foile de dafin. Fierbe zacusca 40-45 de minute, până se pătrund legumele, amestecând tot timpul ca să nu se prindă de fundul oalei.
  5. Adaugă fasolea pasată, fierbe totul 10 minute, apoi adaugă boabele de fasole şi mai ţine oala pe foc 10 minute. Zacusca e gata atunci când începe uleiul să se ridice la suprafaţă.
  6. Spală bine, bine borcanele şi capacele şi pune-le în cuptorul pornit, lasă-le 10-15 minute să se usucă bine.Toarnă apoi zacusca în ele şi strânge foarte bine capacele. Învelește borcanele într-o pătură şi lasă-le să se răcească încet, încet, apoi… poftă bună! Sau pune-le în cămară pentru la… iarnă!

Zacusca cu fasole, rețeta VIDEO de la Jamila Cuisine

O cheamă Geanina Staicu-Avram, are 34 de ani și în 2012 a „pus pe masă” un blog video de rețete culinare unice, Jamila Cuisine. Are și canal propriu pe youtube, cu 810.527 de abonați și 237.699.578 de vizualizări (date din 24 martie), cifre care nu mai au nevoie de niciun comentariu. Vezi mai jos cum face Geanina zacusca de fasole!

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×