Steaua Betelgeuse, tot mai întunecată. Astronomii spune că se va transforma într-o Supernova. VIDEO

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
17/02/2020, 09:36
Steaua Betelgeuse, tot mai întunecată. Astronomii spune că se va transforma într-o Supernova. VIDEO
Steaua Betelgeuse și-a schimbat forma și nu este exclus să se transforme într-o supernova. Sursa foto: captură video Youtube

Astronomii au observat steaua Betelgeuse de la începutul anului trecut și au ajuns la concluzia că s-a întunecat tot mai mult în ultima vreme, semn că se apropie de sfârșitul vieții. Asta înseamnă că steaua aflată la 700 de ani lumină de Pământ va exploda în viitor.

Betelgeuse, tot mai redusă și mai întunecată în ultimul an

Oamenii de știință au studiat steaua supergigantică roșie în perioada ianuarie 2019 – decembrie 2019 și au observat o întunecare tot mai puternică, dar și o reducere semnificativă a dimensiunii acesteia. Betelgeuse are în prezent numai 36% din luminozitatea sa normală, adică se stinge din ce în ce mai mult.


Cercetătorii au ajuns să speculeze a că această stea este la un pas de a exploda într-o supernovă devastatoare, având în vedere schimbările pe care le-a suferit în ultimul an. Betelgeuse își schimbă forma și va trece la supernova la un moment din cauza faptului că nu mai are combustibil sau pentru că suprafața sa se răcește. 

Astronomii explică când se formează o supernovă

De asemenea, cercetătorii au venit și cu o explicație în ceea ce privește steaua uriașă care este pe punctul de a se transforma într-o supernova. Așa cum am văzut mai devreme Betelgeuse este posibil să nu mai aibă combustibil pentru a lumina sau ajunge la sfârșitul vieții.

Astromonii au precizat că în aceste condiții steaua uriașă se condensează pe sine și începe să expulzeze materialul într-o explozie uriașă. Prin urmare, steaua aflată la 700 de ani lumină de Pământ ajunge să se transforme într-o supernova, dar acest lucru se va întâmpla abia peste 100.000 de ani.

Edward Guinan este un astronom de la Universitatea Villanova care a dezvăluit că în momentul în care steaua se apropie de finalul vieții sale se micșorează tot mai mult, începe să se prăbușească și abia mai apoi explodează și devine o supernova. 

În momentul în care va exploda se va vedea pe Pământ ca o lumină pe cerul zilei, iar noaptea la fel de strălucitoare ca luna, iar apoi va începe ușor-ușor să se estompeze. Astronomii au folosit Observatorul European din Chile pentru a obține imagini cât mai clare cu ceea ce se întâmplă cu steaua.

„Cele două scenarii la care lucrăm sunt o răcire a suprafeței datorită unei activități stelare excepționale sau a expulzării prafului către noi”, a declarat astronmul Miguel Montargès pentru dailymail.co.uk

„Desigur, cunoștințele noastre despre supergiganții roșii rămân incomplete și aceasta este încă o lucrare în desfășurare, așa că se poate întâmpla o surpriză”, a mai adăugat omul de știință. 

 

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×