Îngrijorare printre astronomi, după ce o stea gigant și-a diminuat luminozitatea! Cerul nu va mai fi așa cum îl știm cu toții

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
12/02/2020, 13:35
Îngrijorare printre astronomi, după ce o stea gigant și-a diminuat luminozitatea! Cerul nu va mai fi așa cum îl știm cu toții
Betelgeuse și-a diminuat luminozitatea. SUrsa foto: b1.ro

Betelgeuse, faimoasa stea uriașă roșie, continuă să se întunece și oamenii de știință nu știu exact ceea ce ar putea însemna acest lucru. O astfel de activitate poate indica uneori că o stea este pe cale să explodeze, dar Betelgeuse ar fi trebuit să se transforme într-o supernovă abia peste 100.000 de ani.

Betelgeuse și-a diminuat luminozitatea

Astronomii de la Universitatea Villanova, Edward Guinan și Richard Wasatonic, au raportat despre întunecarea recentă a lui Betelgeuse într-o postare în The Astronomer’s Telegram.

„Comportamentul neobișnuit al Betelgeuse ar trebui urmărit îndeaproape”, au spus savanții. Betelgeuse este o stea roșie gigant cu o vechime de peste 40.000 de ani și a mai prezentat semne de întunecare înainte.

Explozia stelei ar schimba aspectul cerului pe care îl vedem astăzi

Betelgeuse este cunoscută ca o stea variabilă semi-regulată, ceea ce înseamnă că luminozitatea sa poate varia. Astronomii de la Universitatea Villanova din SUA au monitorizat strălucirea lui Betelgeuse de aproximativ 40 de ani.

Conform datelor lor, luminozitatea stelei a scăzut dramatic. Odată cu luminozitatea stelei, se consideră că a scăzut și temperatura.

Experții au susținut că episodul de întunecare ar putea fi cauzat de o serie de lucruri precum gazul și praful care ascund lumina sau o pierdere de masă, deoarece Betelgeuse continuă să-și ardă combustibilul.

Din fericire, explozia Betelgeuse nu ar avea impact asupra Pământului, deoarece supergigantul este foarte departe, dar ar schimba cerul pentru că aceasta face parte din constelația Orion.

Pământul nu este în pericol de explozia stelei gigant

În cele din urmă, acesta va arde suficient de mult hidrogen pentru a-i face miezul să se prăbușească și să declanșeze o supernova. Când steaua s-a întunecat destul de recent, oamenii de știință au început să speculeze că este posibil să fie gata să sară în aer.

Pământul este situat la aproximativ 700 de ani lumină de stea, așa că astronomii nu își fac probleme în eventualitatea în care aceasta se va transforma într-o supernovă, deoarece nu sunt șanse să ajungă pe Pământ.

Când va avea loc explozia, Betelgeuse va fi al treilea cel mai strălucitor corp ceresc, după Soare și Lună, așadar se va observa cu ochiul liber.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×