Statistică oficială: Peste 7.000 de români suspecți de coronavirus sunt izolați la domiciliu

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
27/02/2020, 16:07
Statistică oficială: Peste 7.000 de români suspecți de coronavirus sunt izolați la domiciliu

Secretarul de stat Nelu Tătaru a anunțat că numărul persoanelor care se află în izolare la domiciliu ca urmare a suspiciunilor legate de o eventuală infecție cu coronavirus este de 7.174. Alți 99  sunt în carantină, fiind vorba de cei care au intrat în contact cu persoane infectate sau vin din focare de răspândire a bolii.

Nu-i nevoie să aglomerăm supermarketurile

Oficialul Ministerului Sănătății a precizat că procedura de carantină sau de izolare la domiciliu nu produce perturbări majore ale vieții celor care sunt în această situație. În plus, cei care ajung în această situație vor beneficia de concediu medical plătit.

Persoanele aflate în centrele de carantină primesc tot ce au nevoie, iar cei în izolare voluntară pot ieși din case o oră pe zi, o singură persoană din fiecare locuință”, a spus Nelu Tătaru.

Acesta a spus că populația nu are niciun motiv să se panicheze, viața cotidiană putând continua în mod normal, însă cu respectarea unor reguli de prevenție.

Nu este nevoie să ne schimbăm modul de viață, să aglomerăm supermarketurile, să ne speriem rudele din străinătate”, a declarat Tătaru.

Acesta a cerut insistent populației ca, în cazul în care sunt suspiciuni de gripă, să nu vină direct la spitalele de urgență, ci să apeleze la medicul de familie.

30 de oameni băgați în carantină într-o singură zi

Nelu Tătaru anunța, la o conferință susținută în urmă cu 24 de ore, că în carantină se aflau 69 de persoane, iar 4.818 în izolare voluntară la domiciliu. Situația acestora este reglementată printr-un ordin de ministru emis, tot ieri, care vizează modul de instituire a carantinei.

S-a emis ordinul de carantină, sunt exact procedurile din Italia și China. Toate persoanele care vin din zone închise: cele 11 comune din Italia, Wuhan, vase de croazieră sunt puse în carantină instituționalizată. Sunt 14 zile în care vor fi testați la intrarea în carantină și de două ori la ieșire, la un interval de 24 de ore”, a spus Tătaru.

Cei care vin din Italia din alte zone afectate vor trebui să intre în izolare voluntară la domiciliu. La capătul acesteia vor primi o adeverință pe baza căreia vor beneficia de concediul medical, în cazul salariaților, sau scutirea de la ore, în cazul elevilor. Paza centrelor de carantină este asigurată de poliția locală.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×