Stare de urgență în Puerto Rico, după un val de sute de cutremure! Sunt victime omenești și pagube materiale imense

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
08/01/2020, 09:48
Stare de urgență în Puerto Rico, după un val de sute de cutremure! Sunt victime omenești și pagube materiale imense
Stare de urgență în Puerto Rico, după un val de sute de cutremure

A fost decretată Starea de urgență în Puerto Rico, după un val de sute de cutremure! A fost înregistrat și cel mai puternic seism din ultimii 102 ani, care a avut 6, 4 pe Richter! Acesta s-a produs la o adâncime de doar 10 kilometri și a ținut nu mai puțin de 30 de secunde.

Stare de urgență în Puerto Rico, după un val de sute de cutremure

Cel puțin o persoană a murit, iar pagubele materiale au făcut conducerea insulei să ceară ajutorul Statelor Unite ale Americii, de care aparține!

Cutremurele care s-au declanțat încă din 28 decembrie au ucis cel puţin o persoană şi au provocat oprirea preventivă a furnizării de electricitate în întreaga insulă şi a apei potabile pentru 300.000 de oameni, a declarat guvernatoarea din Puerto Rico, Wanda Vazquez, într-o conferinţă de presă.

Sute de case au fost dărâmate de cutremure

Cel puţin 346 de persoane şi-au părăsit locuinţele deteriorate sau prăbuşite. Declararea stării de urgenţă va permite acordarea de ajutor financiar pentru acest teritoriu american.

Vazquez a spus că a fost în contact cu Agenţia Federală pentru Managementul Situaţiilor de urgenţă (FEMA). Mai mulţi membri ai Congresului, între care doi senatori americani din Florida şi un membru fără drept de vot din Puerto Rico al Camerei Reprezentanţilor, au cerut ajutor din partea preşedintelui Donald Trump.

Președintele american a fost informat în legătură cu cutremurele, iar oficiali ai administraţiei monitorizează impactul, în colaborare cu oficiali din Puerto Rico, a declarat secretarul de presă adjunct al Casei Slbe, Judd Deere.

Insula a fost lovită de o serie de cutremure, de ordinul sutelor, începând din 28 decembrie, inclusiv unele cu o magnitudine de cel puţin 4, potrivit U.S. Geological Survey.

Cutremurele puternice sunt rare în Puerto Rico, iar seismul de marţi, de 6,4, a fost cel mai puternic din ultimii peste 100 de ani, a anunţat biroul pentru seismologie Red Sismica. Pe 22 octombrie 1918, un cutremur de 7,3 grade şi un tsunami au ucis 116 oameni, arată datele Red Sismica.

Puerto Rico însă se refăcea după uraganele devastatoare din 2017, care au ucis circa 3.000 de oameni şi au distrus o parte semnificativă a infrastructurii.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×