Sondaj IRES despre turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cât de interesați sunt oamenii de vot: “Avem o mișcare inversa”

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
23/11/2019, 09:03
Sondaj IRES despre turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cât de interesați sunt oamenii de vot: “Avem o mișcare inversa”
Sondaj IRES despre interesul românilor față de alegerile prezidențiale. Sursa foto: gazetadebistrita.ro

Românii nu prea par interesați de alegerile prezidențiale! Cel puțin așa reiese din ultimul sondaj IRES, realizat cu câteva zile înainte de startul votului pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale! În România, turul 2 al alegerilor prezidențiale are loc duminică, 24 noiembrie, dar în afara țării votul a început de vineri!

Sondaj IRES despre interesul românilor față de alegerile prezidențiale

Sociologul Vasile Dâncu a prezentat într-o emisiune de la Realitatea Plus câteva date din ultimul sondaj de opinie realizat de IRES. Din acesta, reiese că mai puțin de jumătate dintre cei chestionați sunt foarte interesați de alegerile prezidențiale. 

La întrebarea ”Cât de interesat sunteți de turul 2 al alegerilor prezidențiale din 24 noimebrie 2019?”, iată ce au răspuns persoanele chestionate:

49% dintre români sunt foarte interesați de turul 2 al alegerilor prezidențiale

Foarte interesat – 49%
Destul de interesat: 24%
Puțin interesat 17%
Deloc interesat – 9%

”Cifra de 49% arată scăderea interesului, pentru că este sub 50%, față de peste 60% în primul tur. Pe de altă parte, în alte campanii creștea prezența în turul doi. Acum avem o mișcare inversă, din diverse motive”, a spus Vasile Dîncu, la Realitatea Plus.

O altă întrebare la care au răspuns cei chestionați în cadrul sondajului IRES a fost următoarea: ”Credeți că în România lucrurile merg într-o direcție bună sau într-o direcție greșită?”

Bună – 31%
Greșită – 64%
Nu știu, nu răspund – 4%

Vasile Dîncu spune că românii sunt anul acesta destul de optimiști, deoarece, în general, cam 20% este procentul celor care consideră că țara se îndreaptă într-o direcție bună. Sociologul spune că încrederea în direcția bună pe care a intrat România va crește chiar în ziua alegerilor și va avea o pantă ascendentă puțin după alegeri, apoi se se va produce o cădere drastică.

”Oamenii încep să spere în campanie. De regulă este cam 20% direcția bună. Duminică vom măsura aceeași încredere la urne și veți vedea că se va duce la 40%. După alegeri se va apropia de 60% și apoi va cădea”, a explicat socilogul Vasile Dîncu.

IRES a realizat sondajul de opinie înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale de duminică, un sondaj de calibrare, pentru a avea un rezultat aproape de rezultatul real cu marja foarte mică de eroare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×