Barometrul IMAS pe luna ianuarie, relizat la comanda Europa FM, arată că PNL ar obține peste 47% din voturi, dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare, liberalii menținându-și tendința de creștere. În scăderea la evaluarea de luna trecut, PSD și USR au reînceput să crească în intenția de vot, în timp ce partidele mici își pierd din popularitate.
Declin stopat la PSD și USR
Liberalii au ajuns la o cotă de 47,4%, cu 2,4 procente mai mult decât în cercetarea sociologică de luna trecută. O creștere consistentă, tot de două procente, a înregistrat și PSD, de la 18,5% la 20,6%.
Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURIAflată în scădere constantă din luna iulie a anului trecut, Uniunea Salvați România dă primul semn de reviriment, astfel că a crescut de la 11,5 la 12,4%. Aliații lor de la PLUS, au rămas aproape la același nivel ca în luna precedentă, cu 3,4%.
Cea mai severă scădere o înregistrează partidul lui Victor Ponta, Pro România, care, în intervalul decembrie-ianuarie a scăzut de la 6,4% la 3,8%, iar cei de la PMP scad și mai mult sub pragul electoral, de la 3% la 1,8%.
UDMR înregistrează o scădere moderată, de 0,3%, suficient însă pentru a ajunge sub prag, la cota de 4,7%. ALDE și-a redus scorul față de luna decembrie de la 3,5% la 3,2%.
- Ilie Năstase, viață amoroasă zbuciumată! Câte soții a avut fostul mare tenismen român
- Ana Morodan a fost deconspirată! Ce obicei bizar are „Contesa Digitală”
- La asta sigur nu te-ai fi așteptat! Un papagal latră laolaltă cu câinii pentru a proteja casa stăpânului VIDEO
- Mihaela Rădulescu le răspunde subtil celor care o critică: „Câtă energie consumăm judecând”
- Ăsta da noroc! A câștigat peste un miliard de lei cu un bilet de loto. Trei numere au fost suficiente
Circa 18% dintre cei intervievați nu știu sau nu au răspuns la întrebarea legată de opțiunea pentru alegerile parlamentare. Procentajul celor care nu vor să meargă la vot este de 4%.
Spitale private vs. spitale de stat
În contextul discuției privind accesarea de către spitalele private a fondurilor din programele naționale de sănătate, barometrul a avut și o întrebare legată de nivelul de încredere în instituțiile spitalicești private, respectiv de stat.
Astfel, 62,8% dintre români au încredere mare și foarte mare în spitalele private, pe când procentajul similar în cazul spitalelor de stat este de 37,9%. Încrederea în medicii din România este mare și foarte mare în proporție de 69%, iar Ministerul Sănătății încrederea atinge doar nivelul de 41%.
Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 13-31 ianuarie, pe un eșantion de 1007 persoane, cu o marjă de eroare de ±3,1%.