Sondaj IMAS: PNL ajunge la 47% din opțiunile de vot pentru parlamentare. Partidele mici pierd din popularitate

Adrian Ilie   
în Stiri mondene
03/02/2020, 13:55
Sondaj IMAS: PNL ajunge la 47% din opțiunile de vot pentru parlamentare. Partidele mici pierd din popularitate
Sursă: Europa FM/ IMAS

Barometrul IMAS pe luna ianuarie, relizat la comanda Europa FM, arată că PNL ar obține peste 47% din voturi, dacă alegerile parlamentare ar avea loc duminica viitoare, liberalii menținându-și tendința de creștere. În scăderea la evaluarea de luna trecut, PSD și USR au reînceput să crească în intenția de vot, în timp ce partidele mici își pierd din popularitate.

Declin stopat la PSD și USR

Liberalii au ajuns la o cotă de 47,4%, cu 2,4 procente mai mult decât în cercetarea sociologică de luna trecută. O creștere consistentă, tot de două procente, a înregistrat și PSD, de la 18,5% la 20,6%.

Aflată în scădere constantă din luna iulie a anului trecut, Uniunea Salvați România dă primul semn de reviriment, astfel că a crescut de la 11,5 la 12,4%. Aliații lor de la PLUS, au rămas aproape la același nivel ca în luna precedentă, cu 3,4%.

Cea mai severă scădere o înregistrează partidul lui Victor Ponta, Pro România, care, în intervalul decembrie-ianuarie a scăzut de la 6,4% la 3,8%, iar cei de la PMP scad și mai mult sub pragul electoral, de la 3% la 1,8%.

UDMR înregistrează o scădere moderată, de 0,3%, suficient însă pentru a ajunge sub prag, la cota de 4,7%. ALDE și-a redus scorul față de luna decembrie de la 3,5% la 3,2%.

Circa 18% dintre cei intervievați nu știu sau nu au răspuns la întrebarea legată de opțiunea pentru alegerile parlamentare. Procentajul celor care nu vor să meargă la vot este de 4%.

Spitale private vs. spitale de stat

În contextul discuției privind accesarea de către spitalele private a fondurilor din programele naționale de sănătate, barometrul a avut și o întrebare legată de nivelul de încredere în instituțiile spitalicești private, respectiv de stat.

Astfel, 62,8% dintre români au încredere mare și foarte mare în spitalele private, pe când procentajul similar în cazul spitalelor de stat este de 37,9%. Încrederea în medicii din România este mare și foarte mare în proporție de 69%, iar Ministerul Sănătății încrederea atinge doar nivelul de 41%.

Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 13-31 ianuarie, pe un eșantion de 1007 persoane, cu o marjă de eroare de ±3,1%.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×