Șoferii de ambulanță și alți conducători auto, obligați să participe la cursuri de condus defensiv

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
11/02/2020, 15:36
Șoferii de ambulanță și alți conducători auto, obligați să participe la cursuri de condus defensiv
Șoferii de ambulanță și alți conducători auto, obligați să participe la cursuri de condus defensiv. Sursa foto: Hepta

Un proiect legislativ adoptat tacit de Senat, legat de modificarea regulilor circulației rutiere din țara noastră, prevede ca toți conducătorii de mașini speciale, deci și șoferii de ambulanțe, să participe la cursuri de condus defensiv, pentru a-i ajuta să prevină accidentele rutiere.

Șoferii de mașini speciale vor face cursuri de condus defensiv

Proiectul de lege apare în completarea Ordonanței de Urgență nr.195/2002 privind circulația pe drumurile publice, iar propunerea legislativă a fost deja adoptată, tacit, de către senatori.

Modificarea va trebui adoptată și de Camera Deputaților, apoi publicată în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.

Potrivit propunerii legislative, șoferii mașinilor speciale vor avea o obligație suplimentară. Așadar, conducătorii de mașini dotate cu girofaruri vor participa obligatoriu la anumite cursuri ce au ca scop conducerea defensivă.

Prin intermediul acestor cursuri, șoferii vor avea parte de pregătire specială pentru a preveni posibile accidente rutiere.

Cursurile, menite să reducă accidentele rutiere

Mașinile speciale, așa cum sunt ele prevăzute în codul rutier, sunt cele de poliție, de pompieri, jandarmerie, ambulanță, armată sau mașini folosite la transportul anumitor mărfuri sau substanțe periculoase, la repararea drumurilor, la deszăpezire sau la transporturile agabaritice.

Pe lângă prevederea amintită mai sus, propunerea legislativă conține și o serie de măsuri menită să încurajeze participarea tuturor șoferilor la cursuri de conducere defensivă, ce pot contribui la reducerea numărului de accidente rutiere de pe șoselele din România.

Mai mult, proiectul de lege prevede că firmele și persoanele fizice care  plătesc salariaților aceste cursuri vor avea ocazia de a-și deduce cheltuielile cu acestea din impozitul pe venit sau pe cel de profit, în funcție de caz.

Potrivit statisticilor pentru anul 2018 privind siguranța rutieră, țara noastră se află pe ultimul loc la nivelul UE în ceea ce privește siguranța rutieră. Astfel, în 2018, în cadrul accidentelor rutiere din România, s-au înregistrat 1.867 decese, 8.181 răniți  grav și 24.124 răniți ușor.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×