Șofatul unui tractor neînmatriculat și fără permis de conducere nu mai este infracțiune!

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
06/09/2018, 16:01
Șofatul unui tractor neînmatriculat și fără permis de conducere nu mai este infracțiune!
Sofatul unui tractor neinmatriculat si fara permis nu se mai pedepseste

O persoană care nu are permis de conducere, dar șofează pe drumurile publice un tractor agricol sau forestier chiar și neînmatriculat/ neînregistrat, nu mai comite o infracțiune! Așa au decis judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Completul de la Curtea Supremă a luat această decizie pornind de la ideea că tractorul nu este asimilat autovehiculului. Totul a pornit de la o sesizare a Curţii de Apel Timişoara pentru dezlegarea unei chestiuni de drept, într-un dosar în care un bărbat a fost achitat de Judecătoria Deta pentru săvârşirea infracţiunilor de punere în circulaţie sau conducerea unui vehicul neînmatriculat şi conducerea unui vehicul fără permis de conducere, prevăzute de art 334 alin.1 şi art.335 alin.1 din Codul penal.

Citește și Orice medic vă poate anula permisul de conducere! Isterie printre șoferi!

Citește și Cresc pedepsele pentru şoferii care nu opresc la semnalele poliţistului!

Șoferii surprinși la volanul unui tractor neînmatriculat și fără permis nu vor primi nici amendă

Judecătorii de la ÎCCJ au admis sesizarea, stabilind că nu constituie infracţiune conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere, informează ziarulonline.ro.

Concret, în Codul rutier se specifică, la definiția autovehiculului: „vehiculul echipat cu motor în scopul deplasării pe drum. Troleibuzele și tractoarele rutiere sunt considerate autovehicule. Mopedele, vehiculele care se deplasează pe sine, denumite tramvaie, tractoarele folosite în exploatările agricole și forestiere, precum și vehiculele pentru efectuarea de servicii sau lucrări, care se deplasează numai ocazional pe drumul public, nu sunt considerate autovehicule”.

COD RUTIER. ”În interpretarea noţiunii de ‘autovehicul’, prevăzută de art. 334 alin.1 din Codul penal şi art. 335 alin.1 din Codul penal, raportat la art. 6 pct.6 si pct.30 din OUG nr.195/2002, modificată şi completată prin OG nr.21/26.08.2014, conducerea pe drumurile publice a unui tractor agricol sau forestier neînmatriculat/neînregistrat potrivit legii sau de către o persoană care nu posedă permis de conducere nu întruneşte condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor prevăzute de art.334 alin.1 din Codul penal, respectiv, de art.335 alin.1 din Codul penal. Obligatorie de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, potrivit dispoziţiilor art.477 alin.(3) din Codul de procedură penală”, se arată în decizia instanţei.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×