Situație incredibilă pentru un bărbat de 63 de ani din Iași, care a aflat cu stupoare că figurează în acte ca decedat. Deși pare desprins dintr-o comedie de la Hollywood, cazul lui Dan Petrariu este cât se poate de real. Mai mult decât atât, în ciuda încercării de a anula actul de deces emis în urmă cu aproape cinci ani, omul nostru nu i-a putut convinge pe judecători că trăiește.
A mers la Evidența Populației pentru a-și reînnoi un act și a aflat că figurează ca decedat
Totul a început în momentul în care ieșeanul, întors în țară după mai bine de 20 de ani, timp în care a fost plecat la muncă în fostul spațiu iugoslav, a mers la Evidența Populației, cu gândul să își reînnoiască un act. Nu mică i-a fost mirarea când a aflat că, de fapt, figurează ca decedat.
Contrariate de această situație, autoritățile ieșene s-au văzut nevoite să apeleze la instanță pentru a remedia problema, însă demersul nu a avut sorți de izbândă. Magistrații au respins acțiunea prin care reprezentanții Direcției Locale de Evidența Persoanelor (DLEP) le solicitau să dispună anularea certificatului de deces emis pe numele lui Dan Petrariu.
„Instanța respinge cererea formulată de reclamanta Direcția Locală de Evidența Persoanelor Iași – Serviciul de Stare Civilă în contradictoriu cu pârâtul Petrariu Dan, ca neîntemeiată”, se arată în hotărârea judecătorească. Deși puteau contesta sentința, se pare că autoritățile nu au mai făcut acest lucru, motiv pentru care bărbatul figurează chiar și în momentul de față ca decedat.
Bărbatul a fost declarat mort la solicitarea rudelor
Timp de mai bine de 20 de ani, ieșeanul a fost plecat la muncă în afara țării. Întrucât nu a mai primit niciun semn din partea tatălui său, fiul le-a solicitat judecătorilor să îl declare mort, fiind convins că bărbatul nu mai este în viață. Așa se face că pe data de 7 mai 2013, Judecătoria Iași a admis cererea formulată de reclamant declarând oficial moartea lui Dan Petrariu. Prin urmare, actul de deces a fost emis pe 8 ianuarie 2015.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Câștigăm 5.000 de lei cu SuperLiga! Biletul etapei 17
Totuși, autoritățile au constatat că bărbatul este în viață, în momentul în care acesta a solicitat să i se înnoiască documentul de călătorie, motiv pentru care au intentat proces în vederea anulării documentului. Judecătorii ieșeni au precizat, însă, că, potrivit prevederilor legale, atunci când cel declarat mort printr-o sentință este, de fapt, în viață, trebuie formulată o cerere de anulare a deciziei declarative de moarte.
„Cererea de anulare se introduce de cel declarat mort, la instanța care a pronunțat hotărârea declarativă de moarte, iar judecata se face cu citarea părților din procedura declarativă de moarte și cu participarea procurorului.
Dreptul la acțiune în anulare este imprescriptibil. Prin urmare, pentru a se dispune anularea unui act de deces al unei persoane în viață și care a fost emis pe baza unei sentințe de declarare a morții a persoanei respective este necesar ca, mai întâi, să se solicite și să se obțină anularea hotărârii judecătorești de declarare a morții, urmând ca, în temeiul acestei hotărâri, Serviciul de Stare Civilă să procedeze la anularea înregistrării decesului”, au subliniat magistrații ieșeni”, au subliniat magistrații.
Acesta este, de altfel și motivul pentru care reprezentanții DLEP au menționat că nu au atacat decizia instanței, considerând că efortul ar fi fost inutil. „În ceea ce ne privește pe noi, acțiunea a fost respinsă motivat de faptul că persoana îndreptățită ar fi trebuit să depună personal cererea la instanță, pentru a anula actul de deces”, a afirmat Marius Bodoga, șeful DLEP Iași.
Având în vedere că ieșeanul nu are documente valabile, este greu de crezut că va putea ajunge la Judecătorie, pentru a putea depune personal o solicitare de anulare a actului de deces. Prin urmare, chiar dacă trăiește, bărbatul de 63 de ani va figura în continuare ca decedat.