Sfaturi pentru românii din Marea Britanie și Irlanda de Nord afectați de coronavirus! Recomandări ferme ale MAE

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
29/03/2020, 10:09
Sfaturi pentru românii din Marea Britanie și Irlanda de Nord afectați de coronavirus! Recomandări ferme ale MAE GALERIE FOTO
Muncitorii români din Marea Britanie și Irlanda de Nord au primit o serie de recomandări. Sursa foto - hepta.ro

Ministerul Afacerilor Externe a transmis o listă de sfaturi pentru românii din Marea Britanie și Irlanda de Nord afectați de coronavirus! Sunt câteva recomandări de care aceștia trebuie să țină cont, mai ales dacă întâmpină probleme legate de contractele de muncă.

Sfaturi pentru românii din Marea Britanie și Irlanda de Nord afectați de coronavirus!

În mare, MAE le-a prezentat românilor aflați în această situație deciziile pe care britanicii le-au luat. Concret, angajaţii/ lucrătorii (de agenţie, „zero” ore) care au un contract de muncă în derulare sunt sfătuiţi să îşi contacteze angajatorul cu privire la deciziile luate de acesta în contextul măsurilor anunţate de autorităţile britanice.

Sunt mai multe măsuri pe care guvernul britanic le-a luat în plină pandemie. Vorbim despre o eventuală muncă la distanță. Totuși, acolo unde nu este posibil,ar fi bine să fie realizat un program de muncă flexibil, distanţare lucrători (2 metri).

Recomandări ferme ale MAE

Concediu medical de bază (Statutory Sick Pay) din prima zi de infectare/autoizolare COVID19 dacă în contract este prevăzut așa ceva.

Contractual Sick Pay Coronavirus Job Retention Scheme (disponibilă din aprilie) – plata (pentru 3 luni) unei subvenţii de 80% din salariul persoanelor în şomaj tehnic (furloughed workers), desemnate de angajatori, spre evitarea concedierii (max. 2500 lire sterline/lună).

Angajatorul solicită subvenţii ceea ce presupune și accesarea de urgenţă a Universal Credit (beneficii sociale). Pentru lucrătorii pe cont propriu (self-employed): accesarea de urgenţă a Universal Credit şi Employment and Support Allowance (beneficii sociale), în lipsa dreptului la concediu medical şi sprijin financiar

Self-employment Income Support Scheme (disponibilă din iunie) – accesarea (pentru 3 luni) unei subvenţii în valoare de 80% din media venitului lunar din ultimii trei ani (max. 2500 lire sterline/lună), conform eligibilităţii; Business Interruption Loan Scheme (disponibilă în prezent), accesare împrumuturi fără dobândă pe o perioadă de 12 luni (conform eligibilităţii).

Discutăm și despre amânarea plăţii taxelor datorate la 31 iulie 2020 pentru ianuarie 2021.Pentru persoanele care au contractele de muncă expirate există o altă serie de recomandări de la MAE.

Încasarea drepturilor izvorâte din derularea contractului de muncă. Solicitarea drepturilor de şomaj şi beneficii sociale. Cei care nu şi-au recuperat în totalitate, pe cale amiabilă, drepturile legate de raporturile de muncă, să se adreseze serviciului public de mediere ACAS (telefon 0300 123 1100) sau agenţiei de administrare fiscală (HM Revenue and Customs), înainte de a părăsi teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, pentru a semnala aspectele problematice legate de derularea/încetarea contractului de muncă

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×